nieuws

Wegenbouwers kunnen nog wel wat projecten gebruiken

infra 1523

Wegenbouwers kunnen nog wel wat projecten gebruiken

De werkvoorraden zijn in juni iets gekrompen. Vooral wegenbouwers zagen hun orderboeken dunner worden.

Een gemiddeld bouwbedrijf heeft 10,1 maanden werk op de plank, een daling van 0,1 maand, blijkt uit de conjunctuurmeting van het Economisch Instituut voor de Bouw.

Wegenbouwers hebben van alle bouwbedrijven de kleinste werkvoorraad. Gemiddeld is er voor 5,7 maanden aan opdrachten, 0,3 maand minder dan in mei van dit jaar. Grond- en waterbouwers kunnen normaal gesproken iets verder vooruitkijken. Toch namen hun orderportefeuilles in juni met 0,1 maand af naar 8,8 maanden.

Utiliteitsbouwers hebben veel meer werk in vergelijking met vijf jaar geleden

De werkvoorraad in de utiliteitsbouw daalde met 0,2 maand naar 10,5 maanden. Toch is de daling gering gezien de stijging van de werkvoorraad sinds 2014 met bijna vijf maanden. Sinds de crisis zit niet alleen de woningbouw gigantisch in de lift, de utiliteitsbouw haakt goed aan.

De orderportefeuilles in de woningbouw zijn echter nog steeds het dikst. Een gemiddelde woningbouwer had vlak voor de bouwvak van 2019 ruim een jaar (12,3 maanden) werk, dat is 0,1 maand meer dan in mei.

Op volle kracht doorbouwen lukt niet

Toch kunnen veel hoofdaannemers niet op volle kracht doorwerken. Ruim vier op de tien bouwbedrijven ondervinden remmende factoren. Het personeelstekort is daarbij nog steeds het grootste blok aan het been. Een kwart (24 procent) van de hoofdaannemers heeft ermee te kampen. Woningbouwers (33 procent) en wegenbouwers (33 procent) vaker dan utiliteitsbouwers (11 procent).

Voor 7 procent van de hoofdaannemers gelden hele andere problemen. Deze groep zegt nog wel wat werk te kunnen gebruiken. In de wegenbouw is de werkhonger het grootst: 17 procent van de bedrijven heeft projecten te weinig.

Een op vijf bedrijven verwacht nieuw personeel aan te nemen

De productie is bij ruim een derde van de bedrijven in de afgelopen drie maanden toegenomen. Bijna drie op de tien bedrijven beoordeelden hun huidige orderpositie als groot, terwijl één op de tien bedrijven de orderpositie als klein beoordeelde. Bijna een op de vijf bouwbedrijven verwacht meer personeel aan te nemen in de komende drie maanden. Bovendien verwachten vier op de tien bouwbedrijven de prijzen in het komende kwartaal te verhogen.

Aan de conjunctuurmeting van het EIB doen ongeveer 250 hoofdaannemingsbedrijven mee met meer dan tien personeelsleden.

Reageer op dit artikel