nieuws

Werkvoorraad gww-aannemers neemt verder af

infra 1256

Werkvoorraad gww-aannemers neemt verder af

De orderportefeuille in de grond-, weg- en waterbouw is verder gedaald, in april met twee tiende maand tot 7,3 maanden. Dat blijkt uit de conjunctuurmeting van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

De gww-aannemers zien al sinds eind 2018 hun werkvoorraad afnemen. Oktober vorig jaar hadden ze gemiddeld nog voor 8,5 maanden werk in portefeuille.

In de grond- en waterbouw daalde het orderboek met drie tiende maand naar 8,9 maanden werk. Daarmee ligt de hoeveel werk op de plank ruim één maand lager dan een half jaar geleden. Bij wegenbouwbedrijven bleven de orderportefeuilles op 5,8 maanden werk.

In de woningbouw was sprake van een afname van een tiende maand tot 12 maande werk, terwijl in de utiliteitsbouw de werkvoorraad in april met één tiende maand toenam tot 10,3 maanden werk.  De orderportefeuille voor de totale bouw daalde met één tiende maand tot 9,9 maanden werk, aldus het EIB.

Tekort aan personeel probleem nummer 1

Het gebrek aan personeel is de voornaamste oorzaak dat bouwbedrijven stagnatie ondervinden in onderhanden werk. In april had bijna een kwart van de hoofdaannemers daar last van. Dat is overigens wel minder dan een jaar geleden. Toen had nog ruim een derde van de bedrijven hinder van een tekort aan handjes.

De productie is bij ruim drie op de tien bouwers in de afgelopen drie maanden toegenomen. Daarnaast beoordeelden ook ruim drie op de tien bedrijven hun huidige orderpositie als groot. Slechts één op de tien onderneming vindt dat ze relatief weinig orders hebben. Twee op de tien bouwbedrijven verwachten komende tijd nieuw personeel aan te nemen.

Reageer op dit artikel