nieuws

Seinen eindelijk op groen voor ERTMS

infra 851

Seinen eindelijk op groen voor ERTMS

Het Nederlandse spoor wordt voorzien van het nieuwe spoorbeveiligingssysteem European Rail Traffic Management System (ERTMS). Het huidige, 60 jaar oude systeem wordt tussen nu en 2050 vervangen.

Al jaren wordt er over ERTMS gesproken. En eigenlijk zou het veiligheidssysteem veel eerder worden uitgerold langs het spoor. Nu lijkt de kogel dan echt door de kerk: de minister heeft ingestemd met het plan van staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat om het digitale spoorveiligheidssysteem de komende dertig te jaar aan te leggen.

Met ERTMS, dat zowel in het spoor als in de treinen wordt ingebouwd, ziet de machinist straks altijd in één oogopslag de benodigde informatie om zijn gewenste snelheid te kunnen bepalen. Hierdoor kunnen treinen veilig sneller naar het volgende station rijden dan nu mogelijk is.

De afgelopen jaren is al gewerkt aan een plan voor de ombouw van het huidige spoorbeveiligingssysteem naar het nieuwe.

De drukst bereden stukken spoor worden als eerste van ERTMS voorzien. In totaal moeten ongeveer  1300 treinen eraan geloven. Tot 2030 wordt er 2,4 miljard euro geïnvesteerd in de drukste routes.

 

Reageer op dit artikel