nieuws

Verbreding A20 bij Gouda twee jaar versneld

infra Premium 1090

Verbreding A20 bij Gouda twee jaar versneld
Meestal staat er file onder het aquaduct bij Gouda. Beeldbank RWS

De geplande verbreding van de snelweg A20 tussen Gouda en Nieuwerkerk aan den IJssel wordt met twee jaar versneld. De voorbereidende werkzaamheden beginnen in 2021 in plaats van 2023, meldt inframinister Cora van Nieuwenhuizen.

“De A20 is één van de slagaders van de Nederlandse economie”, aldus Van Nieuwenhuizen. “Op dit stuk van de weg loopt het verkeer nu vaak vast.” De provincie en gemeenten in de regio hadden aangedrongen op meer vaart achter het project. De 124 miljoen euro die nodig is voor de uitvoering, komt nu twee jaar eerder ter beschikking.

Vijfde rijstrook bij Gouwe-aquaduct

In het voorkeursalternatief voor de A20 kiest de minister voor een verbreding van de A20 van 2 x 2 naar 2 x 3 rijstroken tussen Nieuwerkerk aan den IJssel en Gouda. In de richting Utrecht krijgt de A12 een vijfde rijstrook in het Gouwe-aquaduct.

Met de verbreding verdwijnt de flessenhals bij Nieuwerkerk aan den IJssel in de richting Utrecht en komt er een einde aan de files bij Moordrecht in de richting Rotterdam. Met de aanleg van een vijfde rijstrook in het Gouweaquaduct richting Utrecht wordt voorkomen dat er ter plekke een nieuwe flessenhals ontstaat als de A20 is verbreed

In het vervolgonderzoek worden aanvullend maatregelen bekeken om de verkeersveiligheid in het Gouwaquaduct, waar de vluchtstrook verdwijnt, verder te verbeteren. Er gebeuren relatief veel ongelukken op het knooppunt.

Reageer op dit artikel