nieuws

Ook Van Oord, Shell en Eneco dingen mee naar windpark Hollandse Kust zuid

infra Premium 525

Ook Van Oord, Shell en Eneco dingen mee naar windpark Hollandse Kust zuid

Onder de naam Witwind, doen Shell, Eneco en Van Oord gezamenlijk mee bij de aanbesteding van de bouw en exploitatie van de offshorewindparken Hollandse Kust (zuid) III en IV. Die komen op ongeveer 20 kilometer voor de kust van Den Haag te liggen.

Een voorstel indienen voor de bouw van de twee windparken voor de Zuidhollandse kust kan nog tot aanstaande vrijdag. Eerder maakte Vattenfall al bekend dat het een gooi doet naar de opdracht. Het Zweedse energiebedrijf  kreeg vorig jaar ook al de aanpalende windparken Hollandse kust I en II gegund. Dat was toen  het eerste park dat werd gegund zonder dat de overheid moest bijspringen met subsidies.  De partners van Witwind  deden toen ook mee aan de tender, maar visten achter het net.

760 megawatt: genoeg voor 1 miljoen huishoudens

De windparken III en IV krijgen worden even groot als I en II en krijgen samen een vermogen van ongeveer 760 megawatt. Dit is genoeg om ongeveer 1 miljoen huishoudens van groene energie te voorzien. In 2023 moeten de parken af zijn.

Voor Shell zou het binnenhalen van het project, waarover geen financiële details naar buiten worden gebracht, het derde Nederlandse windproject op zee worden. ,,Shell wil een actieve rol spelen in de energietransitie in Nederland”, benadrukt Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland. Van Oord was betrokken bij de bouw van alle Nederlandse windparken op zee tot nu toe. Voor Eneco zou dit het vierde project zijn.

Reageer op dit artikel