nieuws

Dura Vermeer sleept Hengelo voor de rechter over ‘nul-op-de-meterbrug’

infra 3056

Dura Vermeer sleept Hengelo voor de rechter over ‘nul-op-de-meterbrug’

Dura Vermeer sleept de gemeente Hengelo voor de rechter. Aanleiding is de boete die het bouwbedrijf opgelegd heeft gekregen voor de vertraging bij de bouw van de Boekelosebrug.

De brug over het Twentekanaal, die volgens Dura Vermeer de eerste ‘nul-op-de-meter-brug’ in Nederland moet worden, had eigenlijk 1 januari al klaar moeten zijn. Maar door onder andere vertraging in het ontwerptraject en door een bodem- en grondwaterverontreiniging is de brug waarschijnlijk pas in juni klaar.

Boekelosebrug

De Boekelosebrug over het Twentekanaal is flink verouderd en moest daarom vervangen worden. Dura Vermeer sleepte twee jaar geleden de opdracht binnen, vanwege een onderscheidend ontwerp. De bouwer besloot de brug volledig in 3D te ontwerpen en met het gebruik van EBMR (Engineer and Build in Mixed Reality) als laag over de ‘echte wereld’ heen te leggen. Dit is een vrij nieuwe techniek waarbij de omgeving en alle aspecten daarbinnen in beeld worden gebracht.

Daarnaast zou de brug een ‘bijzonder slanke’ wegconstructie krijgen, dat vanuit duurzaamheidsoogpunt, een enorme winst zou opleveren. Het zou de allereerste ‘nul-op-de-meterbrug’ van Nederland worden. Door zonnepanelen van Wattway van het Franse Colas in de asfaltconstructie moet de brug in haar eigen energie gaan voorzien, onder meer voor de verlichting.

Daarmee moet de brug over het Twentekanaal een brug worden die nog nooit eerder zo in Nederland is gebouwd, zei wethouder Jan Bron eerder tegen Cobouw. “Mooi en modern op een beeldbepalende locatie en met de nodige innovaties. Een brug om trots op te zijn.’’

Gemeente stelt Dura in gebreke

De gemeente zag zich daardoor genoodzaakt Dura Vermeer in gebreke te stellen en een boete op te leggen, meldt het College van B & W in een brief aan de gemeenteraad. ‘Om onze positie te waarborgen hebben we de onplezierige, maar noodzakelijke stap moeten nemen om de boetes ook daadwerkelijk op te leggen.’

Dura Vermeer is het echter niet eens met deze boete. Het bouwbedrijf is van mening dat beide oorzaken van vertraging ‘in de risicosfeer van de gemeente liggen’.

Partijen komen er niet uit

Sinds 1 januari, het moment dat de aannemer in gebreke is gesteld, is hier overleg over gevoerd. Maar de partijen komen er maar niet uit. Daardoor heeft Dura Vermeer nu besloten een kort geding aan te spannen tegen de gemeente. Om te voorkomen dat de gemeente de boetes daadwerkelijk gaat verrekenen, laat het bouwbedrijf weten.

Hoe hoog de boetes zijn, dat willen Dura Vermeer en de gemeente niet zeggen. Wanneer de zaak voor de rechter verschijnt, is ook nog niet bekend. Dura Vermeer laat weten hangende de rechtszaak geen inhoudelijke mededelingen te doen.

Bouw gaat door

In de tussentijd wordt er wel gewoon doorgebouwd. Voor beide partijen is het namelijk van belang dat de brug gewoon zo snel mogelijk afkomt. “We zijn nog wel in goed overleg”, zegt woordvoerder Glenn Metselaar van Dura Vermeer. “We hebben alleen een verschil van inzicht. Dat moet de rechter nu oplossen.”

Het college van B&W schrijft in de brief de gang van zaken te ‘betreuren’. ‘We wachten het kort geding nu af.’ De openingsdatum van de brug is nu naar verwachting op 1 juni.

Reageer op dit artikel