nieuws

‘Zuidasdok vertraagd, project complexer dan gedacht’

infra 4570

‘Zuidasdok vertraagd, project complexer dan gedacht’
Amsterdam

De bouw van het Zuidasdok is al vertraagd nog voordat de eerste schop de grond is ingegaan. Het project is groter en complexer dan gedacht.

Dat bevestigt een woordvoerster naar aanleiding van berichtgeving hierover in Het Financieele Dagblad. Er is meer tijd nodig voor het ontwerp. Behalve de grootte en de complexiteit speelt mee dat er wijzigingen zijn doorgevoerd in het ontwerp van met name het station.

De woordvoerster verwacht dat de zogeheten herijking, de periode tussen het gunnen van het project aan de aannemer en het begin van de bouw, in het tweede kwartaal van dit jaar is afgerond.

Het was de bedoeling om deze fase al vorige zomer af te ronden, maar dat bleek te optimistisch voor het omvangrijke bouwproject. Dat er nu meer tijd nodig is, hoeft volgens de zegsvrouw niet te betekenen dat het project ook later is afgerond dan de verwachte einddatum. Of de vertraging tot extra kosten leidt, is nog niet bekend. Het project is begroot op 1,4 miljard euro.

“De voornaamste drijfveer is dat we het beheerst willen uitvoeren”, zegt de woordvoerster. “Dit is een intensief gebruikt traject, je hebt te maken met het spoor, de weg, bedrijven en bewoners. We willen alle risico’s zo goed mogelijk voorzien. Dat het dan soms iets langer duurt, dat is dan maar zo.”

De bouw van het Zuidas-dok moet in 2028 klaar zijn

Een deel van de drukke ringweg A10 bij de Zuidas verdwijnt onder de grond, de weg wordt verbreed en er komen nieuwe openbaarvervoervoorzieningen. De klus moet in 2028 klaar zijn. Het project in Amsterdam-Zuid is een van de grootste infraprojecten van Nederland. Het mega-project Zuidasdok werd twee jaar geleden gegund aan Heijmans, het Amerikaanse Fluor en het Duitse Hochtief voor een bedrag van 990 miljoen euro. BAM, TBI en VolkerWessels bleven met lege handen achter.

 

Zuidasdok voor 990 mln naar Heijmans, Fluor en Hochtief

Zuidasdok voor 990 mln naar Heijmans, Fluor en Hochtief

Reageer op dit artikel