nieuws

Onderzoek: ‘Amsterdam heeft kades en bruggen jarenlang verwaarloosd’

infra 1483

Onderzoek: ‘Amsterdam heeft kades en bruggen jarenlang verwaarloosd’

Amsterdam heeft de afgelopen decennia haar kademuren en bruggen verwaarloosd. Zeker zes bruggen en tien kilometer kade verkeren in zeer slechte staat.

Dit blijkt uit een extern onderzoek van Pieter Cloo, waar de gemeente vandaag mee naar buiten is gekomen.  Van de 1600 bruggen en 600 kilometer kade waar de gemeente voor verantwoordelijk is, verkeren maar liefst zes bruggen in zo’n slechte staat dat er al acute maatregelen genomen zijn. Daarnaast is er bij maar liefst tien kilometer kade kans op verzakking, blijkt uit het onderzoek.

‘Honderden miljoenen nodig’

De komende jaren zijn honderden miljoenen euro’s nodig om slecht onderhouden bruggen en kades in Amsterdam aan te pakken. Dit erkent verkeerswethouder Sharon Dijksma naar aanleiding van dit onderzoek.

De onderzoeker doet in zijn rapport een aantal aanbevelingen om dit geld aan te besteden. Zo moet volgens hem zwaar verkeer worden geweerd om kades en bruggen minder te belasten. Op plekken waar dat nodig is, kunnen bomen worden gekapt, parkeerplaatsen worden opgeheven en verkeer boven de 3,5 ton worden geweerd, is zijn advies.

20 miljoen per kilometer

Al langer was bekend dat de kades en bruggen in Amsterdam nodig aan onderhoud toe zijn. Eerder meldde de gemeente al te verwachten dat voor het herstel van de kades 20 tot 25 miljoen euro per kilometer nodig zal zijn. Vorige week schreef Het Parool dat binnen de coalitie rekening wordt gehouden met een totaalbedrag van twee miljard euro.

Innovatiepartnerschap

Afgelopen jaren zijn er al diverse kades ingestort in Amsterdam. De gemeente is daarom een zogeheten innovatiepartnerschap gestart om samen met aannemers, ingenieursbureau’s en funderingsspecialisten te zoeken naar slimme oplossingen. Doel is niet alleen de kosten omlaag te brengen maar ook de overlast voor de omgeving te verminderen.

Reageer op dit artikel