Alstublieft, dit artikel krijgt u cadeau van de Cobouw redactie U kunt iedere 30 dagen 1 artikel lezen. Meer lezen? Maakt gratis een profiel aan.

nieuws

Minister wil dat Schiphol doorgroeit: ‘Het wordt een puzzel’

infra Premium 518

Minister wil dat Schiphol doorgroeit: ‘Het wordt een puzzel’

Hoewel er weerstand is van omwonenden en milieuorganisaties blijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) volledig achter het plan staan om Schiphol na 2020 te laten doorgroeien. Anders verliest de luchthaven de concurrentiestrijd met andere luchtvaartknooppunten in Europa.

Dat stelt de minister in een interview met de Volkskrant. Tot en met 2020 geldt op Schiphol een plafond van 500.000 vluchten per jaar, dat nu al is bereikt. “Ik denk dat je niet kunt zeggen: dit was het voor eeuwig, die 500.000 vluchten. Dan ga je gewoon de boot missen ten opzichte van andere vlieghubs in Europa. De vraag is: hoe, wanneer en in welke omstandigheden groei je?”

Zoeken naar balans

De minister zegt de komende tijd een balans te zoeken tussen de eisen van de luchtvaartsector en de omwonenden. “Het wordt een puzzel. Het zal geen ongebreidelde groei zijn, zo van: vlieg maar raak, en het zal ook niet zijn: we zetten Schiphol op slot of we trekken de stekker eruit. Dat kan gewoon niet”, aldus Van Nieuwenhuizen.

Natuur en Milieu, Natuur en Milieufederatie Noord-Holland en Greenpeace zijn niet blij met de uitlatingen van de minister. “VVD-minister van Nieuwenhuizen ligt met haar uitspraken over extra Schipholgroei op ramkoers met omwonenden, gemeentes, het klimaat en tweederde van Nederland die tegen luchtvaartgroei is. Schiphol heeft zich afgelopen jaren laten vollopen met goedkope vluchten. Extra vluchten zijn voor Nederland totaal niet nodig. De minister laat zich leiden door ouderwetse ideeën over de hubfunctie van Schiphol”.

De milieuorganisaties verwachten eerst een debat over de luchtvaartnota voordat er over individuele vliegvelden wordt gesproken. Ze roepen coalitiepartijen op om de minister ter verantwoording te roepen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels