nieuws

Strukton bouwt Delft-Zuid om tot het eerste energieneutrale treinstation van Nederland

infra Premium 1044

Strukton bouwt Delft-Zuid om tot het eerste energieneutrale treinstation van Nederland

Station Delft-Zuid wordt het eerste treinstation in Nederland dat in zijn eigen energiebehoefte kan voorzien. Strukton gaat het station voorzien van een dak dat volledig bestaat uit zonnepanelen.

De opgewekte energie wordt gebruikt voor de verlichting, liften en apparatuur op het station. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) heeft vrijdag samen met de gemeente Delft en spoorbeheerder ProRail het startschot gegeven voor de verbouwing van het station, dat vanaf eind dit jaar Delft Campus gaat heten.

Vlindervormig dak met zonnepanelen

Het contract voor de verbouwing valt binnen het lopende raamcontract van ProRail met bouwer Strukton. Daardoor kon een aparte aanbesteding achterwege blijven. Strukton heeft in december het contract gegund gekregen voor de complete spoorverdubbeling tussen Rijswijk en Delft-Zuid. De bouwer gaat bij het station ook zo duurzaam mogelijk te werk. Daarvoor is Dubocalc ingezet en kiest de aannemer voor duurzaam beton en zo min mogelijk verkeersbewegingen.

Het station krijgt komende jaren fors meer passagiers te verwerken. Dat komt omdat de Technische Universiteit en de bedrijven daaromheen gaan uitbreiden. Ook is het de bedoeling om duizenden nieuwe woningen bij te bouwen in het gebied rond de Schie-oevers.

De kosten voor het vlindervormige dak van zonnepanelen bedragen 2,4 miljoen euro. Hiervan betalen de gemeente en NS 1,8 miljoen euro en wordt de rest bijgelegd door het  Rijk. Bij het station wordt ook een tunnel aangelegd voor fietsers en voetgangers, zodat de TU Delft beter bereikbaar wordt. Het duurzame station moet in 2023 zijn opgeleverd.

 

Reageer op dit artikel