nieuws

File op het stroomnet frustreert nieuwe zonneprojecten

infra 463

File op het stroomnet frustreert nieuwe zonneprojecten

Het Nederlandse stroomnet kan de onstuimige groei van vooral zonneparken niet bijbenen. Vooral in het noorden en oosten van het land moeten netbeheerders steeds vaker nee verkopen aan bedrijven met plannen om grootschalige zonne-energie op te wekken.

Volgens beheerder TenneT van het hoogspanningsnet zijn de problemen vooral groot in de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel. Omdat de grondprijzen daar lager liggen dan in andere delen van het land wijken veel ondernemers met plannen voor zonneparken uit naar die gebieden.  Daardoor loopt het nu spaak op het stroomnet daMaar lang niet overal is voldoende transportcapaciteit beschikbaar voor teruglevering. Zo kan de hoogspanningsbeheerder bij onder andere Hoogeveen, Beilen en Stadskanaal geen terugleveringcapaciteit meer garanderen.  Plannen voor PV-projecten worden daardoor niet meer gehonoreerd.

Plannen voor vijf keer de capaciteit van kerncentrale Borssele

Volgens een woordvoerder van TenneT liggen er in Nederland aanvragen klaar met initiatieven voor zonne-energie die samen vijf keer de capaciteit van de kerncentrale bij Borssele omvatten. Dat vergt een ingrijpende aanpassing van het hoogspanningsnet en dat gaat niet van de ene op de andere dag.  Bij wind op zee heeft de overheid inmiddels de regie genomen en verzorgt de aansluitingen  door de bouw van stopcontacten op zee. Maar voor de uitbreiding van de netcapaciteit op het land verwijst minister Wiebes tot nu toe naar de klimaattafels. Daar moeten de oplossingen worden bedacht om het stroomnet voor te bereiden op het fluctuerende aanbod  dat de energietransitie onvermijdelijk met zich meebrengt.

Energietransitie kan gaan haperen

Tot wat voor ongewenste situaties de stagnatie op het stroomnet leidt wordt pijnlijk duidelijk bij een voetbalclub in het Drentse Nieuw Buinen. De Volkskrant laat vrijdag de voorzitter van de club aan het woord. Terwijl ondernemers wel toestemming kregen voor een zonnepark in de buurt met maar liefst 180.000 panelen,  kreeg de club op het laatste moment geen toestemming voor 246 panelen op het dak om het sportcomplex energieneutraal te maken. De plannen waren helemaal rond, de subsidie zelfs al binnen, toen de vereniging ineens te horen kreeg dat ze niet op een particuliere aansluiting gebruik mocht maken maar van een grootverbruikaansluiting. En daar had netbeheerder Enexis geen capaciteit voor en dus moest het plan worden afgewezen. Particulieren moeten netbeheerders verplicht aansluiten en een teruglevergarantie geven volgens de salderingsregeling. Lokale en provinciale politici laten de krant weten bang te zijn dat de energietransitie stokt als particulieren en verenigingen door dit soort maatregelen te moeilijk wordt gemaakt om duurzame energie op te wekken.

 

 

 

Reageer op dit artikel