nieuws

Een brug als een boetnaald voor nieuwe wijk Urk

infra Premium 841

Een brug als een boetnaald voor nieuwe wijk Urk

Als hij open staat zien hamei en balans van de nieuwe derde brug over de Urkervaart eruit als een boetnaald, waarmee vissersnetten werden gerepareerd. Een speelse verwijzing van ingenieursbureau IPV Delft, die haar ontwerp zag uitverkoren door de gemeente.

De brug gaat de hoofdontsluiting vormen voor de nieuwe woonwijk Schokkerhoek waar 1450 woningen staan gepland. Vanaf 2021 verrijst de wijk aan de overkant van het kanaal.  De brug moet een landmark vormen voor de uitbreiding van het vissersdorp. De verwijzing naar het nettenboeten, die ipv Delft maakte in haar voorstel  viel in de smaak bij de gemeente.

De katoenen netten waarmee de Urkers vroeger op haring visten werden na terugkeer van de schepen direct te drogen gelegd op een grasveld vlakbij de haven. Onderwijl liepen boetvrouwen  de netten na op beschadigingen die ze meteen repareerden met een speciaal stuk gereedschap: de boetnaald.

De brug ligt op de overgang tussen groenzone en nieuwbouwwijk. IPV Delft gaf de brug daarom twee gezichten:  een robuuste, stoere verschijning aan de zuidkant en een lichte, transparante vormgeving voor het deel dat grenst aan de groene zone langs de Urkerweg. Het beweegbare deel bevindt zich in het lichte deel, de hameitoren staat in het robuuste deel op een gemetseld steunpunt. Deze robuuste zijde verwijst naar de historische kern van het oude dorp. Op beide oevers komt een uitkijkpunt met zitgelegenheid, waardoor de brug ook een plek wordt om te verblijven.

Twee parallelle overspanningen

’s Avonds wordt de brug niet alleen functioneel verlicht, maar ook architectonisch. Zowel de hameistijl als de blauwe binnenzijde van de balans zijn daardoor ook ’s nachts goed herkenbaar. De 55 meter lange brug bestaat feitelijk uit twee aparte overspanningen: een breed gedeelte voor gemotoriseerd verkeer en een smaller brugdek voor fietsers en voetgangers. De hamei staat in de open ruimte tussen de beide brugdekken en maakt de dubbele brug tot één geheel.

Naast uitstraling, functionaliteit en budget vormde ook minimaal onderhoud een van de uitgangspunten voor het brugontwerp. Het ontwerp en beeldkwaliteitsplan van ipv Delft maken deel uit van de documentatie voor de UAV-gc aanbesteding die binnenkort van start gaat.

Reageer op dit artikel