nieuws

Infraproject Druten in herkansing: aannemers vonden budget te laag

infra 1461

Infraproject Druten in herkansing: aannemers vonden budget te laag

De herinrichting van de Scharenburg, een drukke uitvalsweg in Druten, gaat duurder uitvallen dan verwacht. Vier inschrijvers vinden het plafondbedrag van circa 1,2 miljoen euro niet genoeg.

De aanbesteding is dus in feite mislukt, al wil de gemeente het niet zo noemen. “De procedure loopt  nog steeds”, verklaart woordvoerder Johan Florusse. “De gemeenteraad heeft namelijk besloten het plafondbedrag te verhogen. Afgelopen vrijdag, 7 december, heeft Druten het verhoogde bedrag aan de aannemers verstuurd. Tot volgende week vrijdag (21 december) kunnen de partijen nog aanbiedingen inleveren”, legt hij uit. Over de hoogte van het budget en waarom de aannemers zijn afgehaakt, daar wil de gemeente geen uitspraken over doen.

Maar waarom?

De aanbesteding, die meervoudig onderhands is, gaat in ieder geval over de ‘reconstructie’ van de Scharenburg. Dit is de drukste en belangrijkste uitvalsweg van Druten naar Horssen en de Maas en Waalweg. Het idee is dat deze weg drastisch wordt heringericht, zodat de doorstroming van het verkeer verbeterd wordt. Bovendien moet de weg veiliger worden voor fietsers en voetgangers. Daarvoor moet er een tweezijdig fietspad komen aan de oostkant van de weg en bovendien komt er een rotonde.

Meer mislukte aanbestedingen

Gemeentes hebben de laatste tijd steeds vaker te maken met aanbestedingen die mislukken. Dit heeft te maken met de hoogconjunctuur en de opgelopen bouwkosten. Bouwers hebben het vaak zo druk, dat ze niet meer elk project zomaar aannemen. Bovendien zijn de kosten zo hoog opgelopen, dat budgetten vaak niet meer toereikend zijn. Soms wordt dan het budget verhoogd, zoals bij de renovatie van museum Arnhem, maar er worden ook andere manier gezocht om de kosten te drukken. Overigens gaat dit wel vaak om woningbouw- en utiliteitsprojecten. Bij infraprojecten staan bouwers vaak nog wel in de rij.

Het is nu voor de gemeente afwachten of de aannemers met het verhoogde budget wel akkoord gaan.

Reageer op dit artikel