nieuws

Gestemde energie-boeien weerstaan de hoogste golven

infra 694

Gestemde energie-boeien weerstaan de hoogste golven

De werking van het menselijk hart inspireerde de Zweedse cardioloog Stig Lundbäck tot een boei om golfenergie mee oogsten. Een park met 1000 van zijn compacte drijvende boeien kan zomaar een vermogen van 250 MW opleveren.

Al in de jaren ’80 van de vorige eeuw patenteerde Lundbäck een pomptechniek geïnspireerd op het menselijk hart. Sinds 2009 doet hij met een variant op die zogeheten DAPPT-techniek verwoede pogingen om golfenergie te oogsten. Daarvoor richtte hij de firma CorPower Ocean op.

CorPower brengt Lundbäcks pomp onder in een boei die, stevig verankerd met een kabel aan de zeebodem, op en neer beweegt met de golven. Binnenin wordt die beweging met een geavanceerd tandheugelmechanisme omgezet in een draaiende beweging die een dynamo aandrijft.

 

Lundbäck is kortgeleden overleden, maar onder leiding van Patrik Möller gaat de startup onverdroten verder aan de ontwikkeling. Het wordt daarbij onder andere gesteund door het Europese innovatieprogramma InnoEnergy.

Boeien gaan vanzelf in overlevingsstand

Wat de boeien van CorPower volgens Möller vooral veelbelovend maakt is het feit dat ze hun beweging voortdurend afstemmen zodat ze resoneren met de golven. “Daardoor slagen we er in uit een golf van een meter hoogte de energie te halen van een drie meter hoge golf. Onze stroomopbrengst is daardoor per ton staal bijna vijf keer zo hoog als concurrenten.”

Het stemmen gebeurt zonder ICT of complexe logaritmes die het golfpatroon voorspellen, maar gebeurt grotendeels mechanisch. Daarvoor wordt de zogeheten Wavespring techniek ingezet die werd ontwikkeld aan de universiteit van Trondheim in Noorwegen. Met dezelfde besturingstechniek brengen de boeien van CorPower zichzelf in een soort overlevingsstand wanneer er extreem hoge golven staan.  Möller: “Want dat is het probleem waar de meeste golfenergie-systemen mee worstelen. Als het serieus stormt en de oceaan echt ruw wordt, raken ze vaak beschadigd. Dat is een veel groter probleem dan het rendement van de installaties.”

Liever meer dan alsmaar grotere boeien

Die kwetsbaarheid komt ook omdat veel concurrenten aan grote systemen werken. Die zijn volgens  de CEO van CorPower van zichzelf al gevoeliger voor golfimpact.  De boeien van CorPower zijn met een diameter van zo’n vier meter juist heel bescheiden in omvang. In de visie van de Zweedse startup draait het eerder om grote aantallen compacte boeien, tot golfboerderijen met wel 1000  stuks, dan het opschalen van de boeien zelf tot enorme afmetingen. Het voorlopige doel voor de ontwikkeling is een boei met een vermogen van 250 kW. Een park met 1000 boeien heeft dan een vermogen van 250 MW.

Een prototype is begin dit jaar te water gelaten bij Orkney voor de kust van Schotland. Daar overleefde het volgens Möller al stormen die de golven opzwiepten richting dertig meter hoog. Dat toont volgens hem aan dat de WaveSpring technologie technologie werkt. Het ontwerp wordt nu verder doorontwikkeld. Möller en consorten hopen in 2020 een fullscale model te water te laten.

te water laten van de CorPower boei

 

 

Reageer op dit artikel