nieuws

Bavelse Berg: Van zandafgraving naar vuilstort naar zonnepark

infra 854

Bavelse Berg: Van zandafgraving naar vuilstort naar zonnepark

Boven op de oude vuilstortplaats Bavelse Berg bij Breda komen minimaal 80.000 zonnepanelen. Dat zijn eigenaar Sweco en Rooftop Energy overeengekomen. Een vergunning is er al, nu nog de subsidie.

Sweco en Rooftop Energy hebben daarvoor een huurovereenkomst getekend. Of de Bavelse Berg daadwerkelijk verandert in een zonnepark dat aan 10.000 huishoudens stroom kan leveren, hangt af van het feit of de aangevraagde SDE+subsidie wordt toegekend. Directeur Leendert Florusse van Rooftop Energy heeft goede hoop dat dat gaat lukken nu de vergunning is verleend en het huurcontract getekend. Over de eerste helft van dit jaar was de SDE-pot van het ministerie van Economische Zaken immers niet helemaal leeg, dus hij gaat ervan uit dat er nu ook nog wat subsidiegeld over is. “En anders proberen we het begin volgend jaar nog een keer, al zal de oplevering dan wat later in 2020 plaatsvinden dan ons nu voor ogen staat.”

Productie van stortgas begint op te drogen

De Bavelse Berg is een oude zandafgraving bij Breda, die tot midden jaren negentig in gebruik was als vuilstort. Op zijn hoogste punt torent hij zo’n 23 meter boven zijn omgeving uit. Na sluiting dekte Sweco, dat al sinds 1971 eigenaar is, de vuilstort af met deklagen, folie en begroeiing. Sindsdien vangt het ingenieursbureau het stortgas af, bewerkt het en injecteert het op het aardgasnet. Al begint de productie nu wat op te drogen. Samen met de gemeente is Sweco ook al lang op zoek naar een nieuwe bestemming voor het 35 hectare grote terrein aan de oostkant van Breda. Lange tijd circuleerden er plannen voor een recreatieterrein inclusief skihelling.

Bij de top 5 van grootste zonneparken

Maar het wordt dus een zonnepark. Er zullen volgens de directeur Florusse zeker 80.000 panelen worden geplaatst. Misschien zelfs wel 100.000. Daarmee behoort het zeker tot de vijf grootste zonneparken van Nederland. Voor Rooftop Energy zou het ook een record breken. De Rotterdamse firma installeert en exploiteert zonneparken op daken van grote gebouwen. Het grootste van de 150 gerealiseerde projecten tot nu toe is het dak van bloemenveiling Plantion in Ede. Daar liggen zo’n 18.000 panelen.  Er lopen wel vergaande onderhandelingen met projecten met een omvang tot zo’n 50.000 panelen.

Net als bij de andere projecten krijgen omwonenden de kans om te participeren of aandelen te kopen. Daarnaast gaat Rooftop Energy de groene stroom van de Bavelse Berg in de directe omgeving aanbieden aan geïnteresseerden. Daarvoor gaat Florusse samenwerking zoeken met een energieleverancier.

Dubbel, zelfs driedubbel grondgebruik

Rooftop is van plan de PV-panelen op hoge stellages zo’n twee meter boven maaiveld te monteren. Dat voorkomt dat eronder een doods gebied ontstaat waar niks meer groeit. De berg kan dus gewoon begraasd worden door schaapskuddes, net als nu. Er zijn zelfs plannen om de biodiversiteit ter plekke te vergroten door sommige zones in te zaaien met bijzondere plantensoorten. Florusse: “Zo wordt de grond straks dubbel gebruikt. Om niet te zeggen, driedubbel. Het is immers ook nog altijd een voormalige stortplaats die eisen stelt ten aanzien van gebruik en beheer.”

Een ouder legplan voor de Bavelse Berg. Bron: Sweco

Reageer op dit artikel