nieuws

Prinsjesdag: ‘Strop van 200 miljoen dreigt voor pps-projecten’

infra 2384

Prinsjesdag: ‘Strop van 200 miljoen dreigt voor pps-projecten’

Bouwbedrijven, verzekeraars en pensioenfondsen die bij pps-projecten, zoals de Gaasperdammerweg en de Tweede Coentunnel betrokken zijn, dreigen zwaarder belast te worden door nieuwe regelgeving uit Europa. Het zou gaan om een waardedaling van zeker 200 miljoen euro.

Halverwege de wedstrijd de spelregels veranderen. Zo beschouwt Maxime Verhagen de nieuwe financiële strop die dreigt voor pps-projecten.

“Die maatregel moet onmiddellijk van tafel”, zegt hij in een interview met Cobouw.

Verhagen doelt op de zogeheten ‘anti-belasting-ontwijkende richtlijn’ (ATAD). Met deze richtlijn wil de Europese Unie af van groepen ondernemingen die verschillen tussen nationale belastingstelsels misbruiken.

Voor allang aanbestede pps-projecten dreigt nu echter een grote financiële strop.

Strop van 200 miljoen euro

Op basis van twintig langlopende projecten, waaronder de Gaasperdammerweg en de Tweede Coentunnel, becijferde Bouwend Nederland dat het zou gaan om een ‘verlies’ van 200 miljoen euro.

“Deze regel kan ervoor zorgen dat pps-projecten rode cijfers schrijven en technisch failliet gaan. Het is ook oneerlijk”, zegt Verhagen. “Bij de aanbesteding hielden bouwbedrijven rekening met andere belastingtarieven. Nu krijgen ze daar nog eens de volle mep overheen.”

De voorman van bouwbedrijven stelt verder dat de maatregel onnodig is. “Lidstaten mogen voor infrastructurele projecten een uitzondering maken. Nederland maakt daar gek genoeg geen gebruik van, waar alle landen om ons heen dat wel doen.”

De nieuwe richtlijn moet nog ingaan, maar Verhagen doet er alles aan, dat te blokkeren. Hij voelt zich gesteund door de minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Prinsjesdag

“Zij baalt hier net zo hard van als ik. Ik heb de goede hoop dat het kabinet op Prinsjesdag voorzieningen treft die dit probleem verhelpen.”

Jaarlijks is er volgens Verhagen 25 tot 30 miljoen euro nodig om exploitanten van pps-projecten tegemoet te komen. Hij vermoedt dat het ministerie van Financiën bewust een greep in de kas pleegde.

“Het stond volgens mij ergens in een voetnood van het Regeerakkoord. Bizar toch? Eerst 2 miljard extra uittrekken voor infrastructuur om er vervolgens direct tien procent van af te romen.”

Morgen verschijnt op Cobouw.nl het hele interview met Maxime Verhagen naar aanleiding van Prinsjesdag.

 

Reageer op dit artikel