nieuws

Stille voegovergang met kunststof gaat zeker 25 jaar mee

infra 899

Stille voegovergang met kunststof gaat zeker 25 jaar mee

In een nieuw viaduct bij Ter Apel heeft Schagen infra de eerste stille voegovergang aangebracht met kunststof vulling. Die moet het minimaal 25 jaar uithouden.

De Silent Joint is een Zwitserse voegovergang die Schagen Infra en zusterbedrijf Salverda sinds 2006 in Nederland toepassen. Tussen hoekstalen aan weerszijden van de voeg zijn spiraalveren gespannen. Die spreiden de krachten en fungeren als wapening van het rubber-bitumen mengsel waarmee de voegovergang wordt gevuld.

Daardoor neemt de voeg een grotere dilatatie op dan andere voegovergangen. Vergeleken bij traditionele bitumenvoegen. Hij gaat volgens hoofduitvoerder Harry Oosterwijk ook nog eens veel langer mee. Met ruim tien jaar overleeft hij royaal de asfalt deklaag, waar een gewone bitumenvoeg na drie tot vier jaar aan vervanging toe is.

De voeg overleeft drie reguliere onderhoudscycli van het asfalt

Bij een nieuw viaduct in de N391 bij  ter Apel heeft Schagen afgelopen week een nieuwe variant aan gebracht: de Silent Joint Flex. Die is niet gevuld met rubber-bitumen, maar met polyurethaan. Hij is volgens Oosterwijk net zo stil, maar gaat wel 25 jaar mee. Hij doorstaat dus drie reguliere onderhoudscycli waarin asfalt deklagen worden vervangen. Door te kiezen voor kunststof is Schagen niet meer gebonden aan beperkingen van de bitumen. Want de kwaliteit daarvan is de laatste jaren niet meer zo constant en holt achteruit. Bovendien is polyurethaan blijvend elastisch en  standvast, ook op warme dagen wanneer bitumen zacht wordt.

Aan weerszijden van het heeft Schagen Infra een voeg aangebracht over de hele breedte van het viaduct. Daar was een vierkoppig team zo’n twee dagen mee bezig. Omdat het de eerste keer was dat de voeg op Nederlandse bodem werd toegepast waren er ook nog wat medewerkers van de Zwitserse ontwikkelaar RSAG aanwezig. Zodra de polyurethaanhars, harder en kunststof korrels zijn gemengd hebben de wegwerkers een kwartier tijd om de voegvulling te verwerken. Met een geringere breedte en inbouwdiepte kan de Silent Joint Flex ook nog eens een grotere dilatatie opnemen dan andere voegovergangen. Met zijn levensduur van 25 jaar kan hij volgens Oosterwijk goed concurreren met stalen voegovergangen.

Reageer op dit artikel