nieuws

Tunnelboorbedrijf Elon Musk krijgt miljardenklus

infra 2506

Tunnelboorbedrijf Elon Musk krijgt miljardenklus

Het nieuwe tunnelboorbedrijf van miljardair en Tesla-topman Elon Musk komt nu echt van de grond. The Boring Company heeft een voorlopige gunning voor een miljardenklus op zak voor de aanleg van een hogesnelheidsverbinding naar O’Hare International Airport in Chicago, zo meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

The Boring Company begon pas 18 maanden geleden, nadat Musk zich beklaagde over het verkeer in Los Angeles en op Twitter opperde dat hij een tunnelboorbedrijf zou beginnen om onder de files door te kunnen graven. Zoals met wel meer ideeën van Musk bleek het geen grap en ging hij aan de slag met innovatieve technieken om de voor hem nieuwe branche op zijn kop te zetten.

Eén korte testtunnel bij de parkeerplaats van ruimtevaartbedrijf SpaceX, ook van Musk,  en een goed verhaal waren genoeg om de klus in Chicago binnen te halen. Daarmee troefde hij gerenommeerde partijen af, zoals ingenieursbureau MacDonald dat recent een terminal bouwde bij luchthaven Heathrow in Londen. Het precieze tracé van de tunnel wordt deze zomer bekend gemaakt.

Capsules op het platform van de Tesla Model X

Musk verwacht vooral sneller te kunnen werken doordat hij veel kleinere tunnelboormachines nodig heeft dan bij veel andere infraprojecten.  Met de diameter van de boorkop neemt namelijk de complexiteit en de voortgangssnelheid van het boren eponentieel toe. Musk kan met smalle buizen uit de voeten omdat er geen treinstellen of auto’s door de buizen razen maar onbemande voertuigen die zijn gebouwd op het platform van de Tesla Model X. In plaats van het koetswerk van een personenauto is er op het platform een soort capsule geplaatst dat plaats biedt aan 8 tot 16 passagiers, Deze skates kunnen snelheden bereiken tot 250 kilometer per uur. Op die manier is de afstand tussen de luchthaventerminal en het centrum van Chicago in twaalf minuten overbrugd. Dat is drie keer zo snel als met bestaande transportsystemen. Het is de bedoeling dat er elke dertig seconden een skate vertrekt.

Aangenomen als DBFMO

Meer details over het project worden waarschijnlijk vandaag bekend gemaakt. Het project wordt als DBFMO project in de markt gezet. Aangezien de financiele wereld Musk de laatste maanden het vuur aan de schenen legt omdat de productie van de armeluis Tesla, de model 3, hapert, heeft The Boring Company waarschijnlijk een sterke partner gevonden. Die moet de autoriteiten van Chicago fidusie hebben gegeven in de goede afloop van het project. The Boring Company belooft ticketprijzen die de helft zijn van een taxirit, maar wel hoger dan die met de treinverbinding.

Musk is ook de bedenker van de hyperloop, een futuristische soort trein in een vacuümtunnel. Dat transportmiddel bestaat nog niet, maar verschillende partijen experimenteren met dergelijke capsules in tunnels. In Nederland onder andere het bedrijf Hardt, het bedrijf dat is gevormd door de studenten van de TU Delft die twee jaar terug de internationale Hyperloop prijsvraag wonnen.

Reageer op dit artikel