nieuws

Oude hardhouten damwand keert terug als kop van nieuw exemplaar

infra 825

Oude hardhouten damwand keert terug als kop van nieuw exemplaar

Op het verrotte deel rond de waterlijn na verkeren oude hardhouten damwanden vaak nog in prima staat. Van Swaay verbindt via een vingerlasverbinding de oude delen met een stuk naaldhout waardoor een nieuwe damwandplank ontstaat die weer zeker 25 jaar meegaat.

Met de techniek wordt aan het Weeshuisland in Koog aan de Zaan pilot uitgevoerd. Over een lengte van 30 meter zijn damwandplanken getrokken die variëren in lengte van 4 tot 6 meter. De rotte bovenkant is tot 50 centimeter onder het waterpeil afgezaagd. Het hout daaronder verkeerde volgens onderzoekers van de Stichting Hout Research in prima staat. Hooguit de buitenste 1-2 millimeter is wat verweerd, maar dat verdwijnt tijdens de productie van de planken die een iets slanker profiel hebben.

Vingerlas levert verbinding met zelfklemmende vermogen

Het overblijvende hardhout is daarna in secties van één meter gezaagd die met een vingerlas bovenop een stuk naaldhout zijn geperst. Door de vingers van de houtdelen onder hoge druk in elkaar te drukken ontstaat er een zelfklemmend vermogen. Toegevoegde lijm zorgt voor extra sterkte.  Houtverwerker Van Swaay maakt op die manier al langer hybride damwandplanken met nieuw hout. De H2H planken van de producent uit Harlingen bestaan voor het grootste deel uit snelgroeiend naaldhout; alleen het deel rond de waterlijn is in hardhout uitgevoerd. Op die manier combineert het bedrijf de goede eigenschappen van de twee materialen: de grote weerstand tegen schimmelaantasting van hardhout en de hoge groeisnelheid van naaldhout. Onder water is er toch geen zuurstof en is de kans op schimmelaantasting minimaal, zodat naaldhout daar volstaat.

 

Onderzoek van SHR wijst uit dat de eigenschappen van het gebruikte hardhout bij de proef in  Zaanstad gelijk is aan die van nieuw hardhout. Daarmee voldoet het samengestelde product dus aan alle eisen en kan verantwoord worden toegepast. Van Swaay levert de planken met certificeringen van FSC Naaldhout, FSC Recycled tropisch hardhout, KOMO certificaat en GIP garantie. De duurzaamheidsklasse is 1, wat betekent dat het een levensduur heeft van minimaal 25 jaar.

Het pilotproject in Koog aan de Zaan is uitgevoerd door aannemer Benecke. Tijdens de uitvoering in opdracht van de gemeente Zaanstad zijn alle valkuilen van de logistiek en de verwerking van de materialen goed in kaart gebracht. Ideeën voor optimalisaties bij vervolgopdrachten zijn er ook al.

 

Reageer op dit artikel