nieuws

Ecobeton bij windparken en kademuren moet zeeleven bevorderen

infra Premium 734

Ecobeton bij windparken en kademuren moet zeeleven bevorderen

Betonblokken met speciale vormen en samenstelling moeten de biodiversiteit voor de kust een impuls gaan geven. Van Oord en het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) willen ze gaan gebruiken bij de aanleg van windparken en kademuren.

Ze sloten er gisteren met het bedrijfje ECOncrete een samenwerking over in het kader van PortXL, het jaarlijks Rotterdamse programma voor versnelling van innovatieve start-ups en scale-ups. De oprichters van ECOncrete, een team van maritieme biologen uit Israel, ontwikkelden speciale mallen voor productie van de blokken. Die geven het beton een reliëf waarin oesters, vissen en planten schuilplekken vinden.

“Daardoor kunnen complete mini-biotopen ontstaan”, vertelt Roy Osinga van ECOncrete. “De blokken zorgen voor een veel diverser leven dan bij gebruik van traditioneel grijs beton.” De blokken hebben bovendien een bijzondere betonsamenstelling. Die moet voorkomen dat de blokken giftige stoffen lekken in zee.

Waterbouwer Van Oord gaat de effecten op de biodiversiteit onderzoeken in een pilot. Pakt die gunstig uit, dan gaat het bedrijf de blokken gebruiken bij de bouw van windmolens voor de kust. Het gaat in dit geval om zware blokken die worden gestort bij de voet van windmolens, ter bescherming van de elektriciteitskabels richting de verdeelstations. Het Havenbedrijf wil nieuwe kademuren uitrusten met het platen van reliëfbeton. Eerder bouwde ECOncrete in opdracht van het HbR betonnen getijdenpoelen met een speciaal reliëf in het Calandkanaal.

Mengsel zorg voor 86 procent lagere CO2-footprint

De bedenkers claimen dat het gepatenteerde mengsel zorgt voor een 86 procent lagere CO2-footprint. Volgens Osinga vormt het mengsel een toevoeging van ongeveer 30 kilo op een 1000 kilo beton. Over de samenstelling wil hij niets kwijt. “We produceren het in mallen in een droge versie en in een gietbetonversie.” De geproduceerde blokken variëren in grootte van dertig bij dertig centimeter tot tweeënhalve kubieke meter. Het bedrijf inventariseert momenteel met welke Nederlandse betoncentrale het speciale reliëfbeton zal worden gemaakt.

ECOncrete werkt al samen met fabrieken in Ierland, Oostenrijk, de VS en Israel. De extra kosten zijn volgens Osinga minimaal. “In de Verenigde Staten worden ze inmiddels ook toegepast om boetes te voorkomen die sommige staten opleggen ter compensatie van natuurverlies. In dat geval is ECOncrete een win-win voor de bouwer en de natuur.”

Reageer op dit artikel