nieuws

Duurste file van Nederland aangepakt: alvast 300 miljoen voor A15 Papendrecht   

infra 2604

Duurste file van Nederland aangepakt: alvast 300 miljoen voor A15 Papendrecht   

De overvolle A15 tussen Papendrecht en Gorinchem gaat op de schop. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) trekt 300 miljoen euro uit om er de files tegen te gaan.

Minister Van Nieuwenhuizen: “Het traject tussen Papendrecht en Gorinchem heeft de twijfelachtige eer dat er dagelijks een van de duurste files van Nederland staat. De A15 is cruciaal voor het wegtransport.” Er rijdt vooral veel vrachtverkeer tussen de Rotterdamse havens en Duitsland, dat steeds vaker vaststaat.

Het ministerie gaat eerst onderzoeken hoe de verkeersdrukte het best kan worden aangepakt. De eerste stap is een startbeslissing en reservering van het budget in het MIRT. Van Nieuwenhuizen heeft 100 miljoen euro vrijgemaakt bovenop de al eerder gereserveerde 200 miljoen voor de infrastructuur in de regio. Overigens betaalt de provincie Zuid Holland 30 miljoen euro mee aan het project. Het bedrag is nog niet helemaal afdoende voor de 400 miljoen die waarschijnlijk nodig is. Toch mag de verkenning al beginnen. 

2×2 wordt 2×3

Voor de korte termijn wordt gekeken naar het verlengen van invoegstroken en andere kleine aanpassingen.

Op de lange termijn komt er mogelijk in beide richtingen een rijstrook extra (van 2 x 2 naar 2 x 3), maar ook nieuwe vondsten om de doorstroming te bevorderen zijn een optie. In 2020 wordt een voorkeursbeslissing genomen, maar het echte werk buiten begint niet eerder dan 2025.

Overigens staat aan de andere kant van de A15 ook een wegverbreding gepland, maar daar loopt de planning vertraging op door stikstof-perikelen. De tender voor de ViA 15 bij Nijmegen is overigens al voorzichtig begonnen met een marktconsultatie.

Reageer op dit artikel