nieuws

Kabinet: 200.000 forenzen uit de file op de fiets

infra 922

Kabinet: 200.000 forenzen uit de file op de fiets

Nog deze kabinetsperiode wil staatssecretaris Stientje van Veldhoven dat 200.000 forensen uit de file op de fiets stappen. Op die manier hoopt ze bereikbaarheid van Nederland en met name van de Randstad te kunnen waarborgen.  

In het regeerakkoord was al 100 miljoen euro gereserveerd voor extra fietsbeleid. Dat bedrag is nu in een brief aan de Tweede Kamer gespecificeerd, waarbij 26 miljoen euro ten goede moet komen aan de aanleg van routes. De rest, 74 miljoen is bestemd voor bouw van stallingen, bij grote stations en andere drukbezochte locaties. De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft daarbij een voorkeur voor projecten die nog deze kabinetsperiode gerealiseerd kunnen worden. Aangezien het Rijk zelf maximaal 40% bijdraagt betekent dit dat ze verwacht dat er in  totaal zo’n 250 miljoen euro geïnvesteerd zal worden in fietsinfrastructuur. Dit najaar wil de staatssecretaris de plannen van regionale overheden en andere partijen inventariseren zodat ze een goede afweging kan maken. Het stimuleren van kilometervergoedingen voor fietsforenzen door werkgevers door dat fiscaal aantrekkelijker te maken is nadrukkelijk ook één van de maatregelen die deel uit maakt van haar plannen.

Snelfietsroute rond Schiphol

Het is vast niet toevallig dat BAM Infra twee weken terug een plan lanceerde voor een snelfietsroute tussen Hoofddorp, Schiphol en de Zuidas. Voor 5 miljoen euro kan die fietssnelweg, gericht op de speedbikes die snelheden tot 45 kilometer per uur kunnen bereiken er al liggen. Want zulke grote aanpassingen aan de bestaande infrastructuur zijn daarvoor niet eens nodig. Op die manier zouden volgens directeur Marinus Schimmel van BAM Infra zo’n 5000 mensen van de 60.000 die dagelijks op de luchthaven werken verleid kunnen worden om op de fiets te stappen. En dagelijks 5000 auto’s minder rond de luchthaven merk je volgens directeur Marinus Schimmel van BAM Inffra echt in de verkeersafhandeling.

Op termijn zou ook een Fly+Bike concept kunnen worden toegevoegd aan het plan dat BAM lanceerde, samen met fietsfabrikant Gazelle en adviesbureau’s HaskoningDHV, Bycs en Mijksenaar.  Dan reserveren toeristen die een vlucht naar Amsterdam boeken meteen een speedbike die voor hun klaar staat met volgeladen accu op de luchthaven. De koffer wordt door een koerier bezorgd bij het hotel, zodat de bezoekers meteen met hun speedbike naar het Rijksmuseum, de bollenstreek of het Leidsche Plein willen of andere bestemming op fietsafstand.

Reageer op dit artikel