nieuws

Eerste woningen binnenkort verwarmd met rioolwarmte

infra Premium 2882

Eerste woningen binnenkort verwarmd met rioolwarmte

Haalbaarheidstudies zijn er al in heel Nederland uitgevoerd, maar Goes heeft binnenkort de primeur. Een nieuw woningbouwcomplex met 60 appartementen wordt binnenkort verwarmd met riothermie.

De  rioolbuizen met ingebouwde warmtewisselaar gaan op dit moment de grond in. In totaal wordt dertig meter hoofdriool ter plaatse van het Hollandiaplein in Goes met een warmtewisselaar uitgerust. “Het riool was toch aan vervanging toe, dus er vindt geen kapitaalvernietiging plaats”, meldt directeur Maarten Sas van corporatie RWS opgetogen. “De timing was in dat opzicht goed.”

Het appartementencomplex wordt uitgerust met water-water warmtepompen. Helemaal van het gas af durfden de gemeente en RWS nog niet. Op extreem koude winterdagen zou het volgens Sas kunnen dat het riool net te weinig warmte levert. Voor die dagen is het complex uitgerust met een bescheiden CV-ketel in cascadeopstelling. De warmtepompen zullen echter het leeuwendeel van de tijd de appartementen verwarmen.

De rioolbuizen die worden toegepast zijn van de Zwitserse fabrikant Rabtherm. Roestvaststalen platen op de bodem van de betonnen buizen fungeren als warmtewisselaar. De platen dragen hun warmte over aan ingestorte leidingen onderin, waardoor koelvloeistof circuleert.

Barry Meddeler van ingenieursbureau Tauw bevestigt dat het project in Goes het eerste woningbouwproject in Nederland is dat met behulp van riothermie wordt verwarmd.  Tauw maakt zich al jarenlang sterk voor het benutten van de warmte die dagelijks wegspoelt richting die rioolwaterzuiveringsinstallatie. Het bureau voerde diverse haalbaarheidsstudies uit, ook voor woningbouwprojecten. Maar de projecten die daadwerkelijk tot stand kwamen betreft vooral grote ‘warmtevragers’ als zwembaden. Tauw heeft daarvoor ook een dochteronderneming opgezet die risicodragend participeert in rioolwarmteprojecten.  “Het is mooi dat nu ook het eerste woningbouwproject van de grond komt.”

Dat de rioolbuizen uit Zwitserland komen verbaast Meddeler niet. “Ze hebben daar al sinds de eeuwwisseling ervaring met riothermie. Zwitserland heeft het voordeel dat het rioolwater door de grote hoogteverschillen in het landschap veel sneller stroomt dan bij ons. Daardoor is er minder gevaar dat er vuil neerslaag. Vuil en sediment kunnen namelijk de warmteoverdacht belemmeren waardoor de efficiency van het riothermie-systeem verslechtert.  Maar daar is ongetwijfeld rekening mee gehouden bij het project in Goes.” De meeste riothermieprojecten verlagen de temperatuur met van het rioolwater met zo’n 1,5 graad.

Dat het eerste woningbouwproject een compact gebouw appartementencomplex betreft is volgens Sas van RWS geen toeval. “Wij hebben ook al eens laten berekenen of het haalbaar was een wijkje met grondgebonden woningen te verwarmen met behulp van riothermie. Maar dan moet je veel meer leidingen uitrusten met een warmtewisselaar. De debieten zijn kleiner en dus kun je er minder warmte aan onttrekken. Ik was zelf eerlijk gezegd ook verrast dat 30 meter hoofdriool al genoeg was om 60 appartementen mee te verwarmen. Het geeft maar aan wat een rijke energiebron wij hiermee aanboren.”

Reageer op dit artikel