nieuws

Veel mis met kades en bruggen Amsterdam

infra Premium 952

Veel mis met kades en bruggen Amsterdam

Herstel van slecht onderhouden bruggen en kades in Amsterdam gaat tientallen miljoenen kosten en inwoners en verkeer zullen er veel hinder van ondervinden. Dat stelt de gemeente Amsterdam. Als de stad niks doet, dan zijn ingestorte kades of onbruikbare bruggen het gevolg.

Amsterdam heeft ongeveer 600 kilometer kademuren en oevers en 1600 bruggen in eigendom en beheer. Uit onderzoek blijkt dat “onderhoud urgent is en overlast zal gaan geven voor verkeer en bewoners.” Zware vrachtwagens worden bijvoorbeeld uit bepaalde kwetsbare delen van de stad geweerd.

Het herstel zal jaren duren en alleen al aan het onderzoek naar de technische staat verwacht Amsterdam al bijna 20 miljoen euro per jaar kwijt te zijn. Het herstel van kades is berekend op 20 tot 25 miljoen euro per strekkende kilometer.

Afgelopen jaren zijn er al diverse kades ingestort in Amsterdam. De gemeente is daarom eind vorig jaar een zogeheten innovatiepartnerschap gestart om samen met aannemers, ingenieursbureau’s en funderingsspecialisten te zoeken naar slimme oplossingen. Doel is niet alleen de kosten omlaag te brengen maar ook de overlast voor de omgeving te verminderen.

Aannemer H. van Steenwijk zegt al een concept klaar te hebben. De aannemer uit Sloterdijk wil aan de straatkant van de kade bij de renovatie geen damwand aanbrengen maar een wand van boorpalen. Door daar een betonnen vloer aan te koppelen waarop de geprefabriceerde elementen van de kademuur worden geplaatst, ontstaat daarachter ruimte voor ondergrondse afvalcontainers of ander straatmeubilair.  De zogeheten Steenwijkwand kan preventief worden aangebracht en werkt levensverlengend, zodat de gemeente als het ware tijd koopt om een herstelplan uit te werken.

Reageer op dit artikel