nieuws

Mourik ziet aantal vacatures inframarkt oplopen, mede dankzij de energietransitie

infra Premium 2214

Mourik ziet aantal vacatures inframarkt oplopen, mede dankzij de energietransitie

Infra- en industriebouwer Mourik ziet kansen op de markt voor ondergrondse infrastructuur, zoals warmtenetten.

De inframarkt trekt aan, er komt meer werk aan, ook in Groot-Ammers verwachten ze het drukker te krijgen. Familiebedrijf Mourik heeft op dit moment 42 vacatures. “Over de hele breedte”, zegt William van Niekerk, directeur van de infravisie, die per 1 april is aangetreden als opvolger van Jaap Kruijt, die met pensioen is. “Van projectleiders tot lassers tot medewerkers van de asfaltploeg.”

Maar het werk zit ook in de ondergrondse infrastructuur, zoals het aansluiten en onderhouden van warmtenetten en ander ondergronds leidingwerk. “De vraag in die hoek zien we toenemen”, zegt Van Niekerk. “Alles wat te maken heeft met de energietransitie.”

Hoogwaterbeschermingsprogramma gunstig voor Mourik

Mourik verwacht dit jaar een lichte omzetstijging naar 450 miljoen euro (2017: 442 miljoen) en een winst van rond de 5,5 miljoen (2017:5,2 miljoen). Aan de industriekant wordt het in 2019 “heel druk”; de infradivisie blijft “2 à 5 procent” per jaar groeien. Extra werk zit ook in de renovatie van kunstwerken, verwacht het bedrijf, omdat Rijkswaterstaat en provincies die de komende jaren op de projectlijst zetten. Ook het hoogwaterbeschermingsprogramma dat in 2020 los komt zal Mourik werk opleveren in de vorm van nieuwe en gerenoveerde sluizen en stuwen.

Dat aan de infrakant van de bouw nog lage marges gehaald worden, beaamt Mourik, als wil het bedrijf niet zeggen op welk niveau de marges bij het bedrijf liggen. Van Niekerk: “Je hebt in ieder geval 2 procent nodig, bijvoorbeeld om je veiligheidsregime te kunnen garanderen. En als je als bedrijf duurzaam wil bestaan heb je sowieso meer dan 2 procent nodig.” Door te innoveren gaat de kostprijs volgens hem omlaag. Zo heeft Mourik zelf materieel ontwikkeld om dijken te verstevigen. Ook zegt Mourik veel complimenten te krijgen, onder andere van Rijkswaterstaat, voor de automatische pionenzetter die bij wegonderhoud wordt ingezet.

Schade Julianabrug op een haar na afgewikkeld

Complimenten en goodwill zegt het bedrijf ook te hebben gekregen bij het oplossen van de problemen bij Julianabrug, die in 2015 viel bij het inhijsen. Het juridische deel is “op een haar na afgewikkeld”, zegt directievoorzitter Kees Jan Mourik. Hoeveel financiële schade de brug Mourik uiteindelijk heeft opgeleverd, wil hij niet zeggen. “Zoiets kost altijd geld, maar voor 95 procent is de schade gedekt door de verzekering.”

Scheutig is het bedrijf ook niet met informatie over de vertraging van het project N207, tussen Leimuiden en Alphen aan de Rijn, dat eigenlijk in maart 2018 klaar had moeten zijn. “Soms kom je wat dingen tegen”, zegt Van Niekerk. Tijdens de uitvoering zijn nieuwe wensen van omwonenden ingebracht bij de opdrachtgever, de provincie Zuid-Holland, die hebben geleid tot wijzigingen, valt uit de uitleg van Mourik te destilleren. Volgens hem gaat het project “voorspoedig”.

Reageer op dit artikel