nieuws

Installatie windpark vanaf ponton voorkomt tijdrovend baggerwerk

infra 978

Installatie windpark vanaf ponton voorkomt tijdrovend baggerwerk

Te ondiep voor de installatievaartuigen, maar weer te diep voor het regulier materieel. Mammoet overwon de typische problemen van het werken dicht onder de Deense kust bij de installatie van een windmolenpark door de inzet van een speciaal ponton.

Aanvankelijk was het de bedoeling een geul te baggeren voor de plaatsing van de vier turbines voor het Nissum Bredning windpark. De waterdiepte is plaatselijk zo’n drie meter en dat is veel te weinig voor de gespecialiseerde installatievaartuigen om monopiles in te slaan en daar vervolgens de mastdelen en turbines bovenop te plaatsen.

Toen kwam Mammoet met het voorstel van een minder ingrijpende en voordeliger aanpak. Het speciaal-transportbedrijf paste een ponton aan zodat het afgezonken kon worden tot op de zeebodem van de baai van Thyboron en tijdelijk stabiel verankerd. Dat leverde zo’n stabiel platform op dat er met een reguliere mobiele kraan, de LR11350 kon worden gewerkt. Die zet Mammoet ook vaak in voor de installatie van windmolens op het land.  De vier turbines met elk een vermogen van 7 MW zijn inmiddels  operationeel en leveren stroom aan het Deense net.

Reageer op dit artikel