nieuws

Celstraf voor inrijden op wegwerkers

infra Premium 780

Celstraf voor inrijden op wegwerkers
Asfalteren van de A6 tussen Lelystad en Almere.

Twee Utrechtse mannen die na een autokraak op hun vlucht voor de politie bijna wegwerkers aanreden, moeten de cel in. De betrokkenen waren aan het asfalteren en konden net op tijd wegspringen voor de aanstormende auto. De rechtbank in Utrecht vindt dat er sprake is van een poging tot zware mishandeling.

Een 22-jarige verdachte kreeg achttien maanden celstraf opgelegd, waarvan zes voorwaardelijk. De 23-jarige medeverdachte kreeg vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk. De officier van justitie had een straf tot twee jaar cel geëist. De rechtbank vond echter niet bewezen dat de mannen ook de achtervolgende politieagenten in gevaar hadden gebracht tijdens een inhaalmanoeuvre.

Gevaarlijk rijgedrag

Beide verdachten wezen elkaar aan als de bestuurder van de auto, maar de rechtbank kan niet vaststellen wie echt achter het stuur zat. Wel meent de rechtbank dat de mannen een eventuele vlucht en het gevaarlijke rijgedrag al hadden bedacht in hun inbraakplannen. Daarom is er sprake van medeplegen, aldus de rechtbank.

Veel wegwerkers voelen zich onveilig

Het is niet de eerste keer dat er wegwerkers worden aangereden. Veel wegwerkers voelen zich dan ook onveilig als gevolg van gevaarlijk weggedrag van automobilisten, blijkt uit een enquête onder leden van Bouwend Nederland, Cumela en MKB Infra. Werken aan de weg kan veel veiliger is de overtuiging van 80 procent van de wegwerkers in de Noordelijke provincies.

Reageer op dit artikel