nieuws

Zou Elon weten waar Eemdijk ligt?

infra 1387

Zou Elon weten waar Eemdijk ligt?

Wat een krankzinnig idee weer van Elon Musk: een Tesla in een baan om de zon brengen. Niet omdat het enig nut heeft maar omdat je toch iets in het laadruim moet stoppen als je je nieuwste raket wilt uitproberen. Het is zonde om hem leeg de ruimte in te schieten.

Dus haalde Musk zijn allereerste Tesla uit de garage, poetste hem nog eens op en plaatste hem in het laadruim van zijn raket. Inmiddels kan de hele wereld via de camera meekijken hoe de auto door de ruimte vliegt. Dat het een cabriolet-versie is maakt niet uit. In de ruimte regent het toch niet. Althans geen water.

Dan wij arme stakkers op aarde. Vooral die Nederlanders die voortdurend van alle kanten door water bedreigd worden. Bij het dorpje Eemdijk zijn onze
waterbouwers, al een half jaar bezig twee proefdijkjes op te werpen. Heel voorzichtig zodat de dijk niet onderuit gaat voor de damwanden in de grond zitten. Dat is namelijk de innovatie die wordt beproefd: een dijk versterkt met lichtere damwanden dan gebruikelijk.

Soms moet je nederig zijn en je plek kennen. Je hebt innovaties en innovaties. Net als bij de raketlancering kijkt ook bij de Eemdijkproeven de hele wereld mee. De data worden vrijelijk gedeeld met iedereen. Het army corps of engineers gaat op basis daarvan zelfs een voorspelling maken wanneer dat proefdijkje bezwijkt. Amerikaanse ingenieurs. Dat brengt ons toch weer een stukje dichter bij Elon.

Zou Elon weten waar Eemdijk ligt? Ik vrees van niet. Een cabriolet die tot in de eeuwigheid rondjes om de zon draait terwijl er muziek van David Bowie uit de speakers schalt, is toch van een andere orde. Hoe zinloos ook, maar daar kunnen ze in Eemdijk niet aan tippen. Zelfs Daan Roosegaarde met zijn opgepimpte Afsluitdijk komt niet in de buurt.

Ad Tissink

Ad Tissink.

 

Reageer op dit artikel