Alstublieft, dit artikel krijgt u cadeau van de Cobouw redactie U kunt iedere maand 1 artikel lezen. Meer lezen? Maak gratis een profiel aan.

nieuws

Uitgerekend tijdens herdenking watersnood sluit de oudste kering

infra 1191

Uitgerekend tijdens herdenking watersnood sluit de oudste kering

De Hollandsche IJsselkering is donderdag gesloten. De waterstand bij Krimpen aan den IJssel lag door hoog springtij op dat moment ongeveer 2,10 meter boven NAP.

Rijkswaterstaat spreekt van een historisch toeval dat uitgerekend op de dag van de nationale herdenking van 65 jaar Watersnoodramp de kering sluit.  De Hollandsche IJsselkering was de eerste van de Deltawerken die werd opgeleverd. De bouw ervan begon in 1954, een jaar na de watersnoodramp die de al langer sluimerende plannen om de Nederlandse kust te beschermen in een stroomversnelling bracht. In 1958 werd de kering in gebruik genomen.

Vier beeldbepalende hoge torens

De kering bij Krimpen aan den IJssel beschermt het laagst gelegen deel van Nederland, dat 6,76 meter onder NAP ligt.  Vier 45 meter hoge torens zijn kenmerkend voor het kunstwerk.  Tussen de torens bewegen twee stalen schuiven op en neer van elk 80 meter breed en 12 meter hoog.

Meestal volstaat het neerlaten van één schuif

In de meeste gevallen volstaat het neerlaten van één schuif.  Alleen bij extreem noodweer gaan beide schuiven naar beneden om de Hollandsche IJssel af te sluiten voor opstuwend water vanuit de Noordzee. In een gemiddeld jaar sluit de kering drie keer, maar in 2018 amper een maand oud, is het al de vierde keer dat de kering in actie komt.

Rijkswaterstaat sluit de Hollandsche IJsselkering wanneer een waterstand van 2,25 meter of hoger wordt verwacht. De scheepvaart ondervindt daar verder geen hinder van. Die kan het kunstwerk passeren via de schutsluis die deel uitmaakt van het complex.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels