nieuws

Wantijbrug proefkonijn 3B-standaard voor alle Rijksbruggen

infra Premium 2113

Wantijbrug proefkonijn 3B-standaard voor alle Rijksbruggen

De Wantijbrug wordt gebruikt als proefkonijn voor het nieuwe 3B-bedieningssysteem. VolkerWessels en Siemens gaan de nieuwe standaard verder uitwerken en toepasbaar maken voor alle Rijksbruggen.

Komende jaren wordt 350 miljoen euro per jaar verspijkerd aan verouderde bruggen en tunnels, maakte minister Van Nieuwenhuizen eerder deze week bekend. Als de aanpak bij de Wantijbrug goed uitpakt, komt precies dezelfde standaard ook van pas bij de renovatie in 2020/21 van de Haringvlietbrug en Brienenoordbrug.

Binnen tien jaar komen 80 bruggen en tunnels aan de beurt, waarbij ook de bediening aan modernisering toe is. In de loop van de jaren is een wirwar van verschillende bedienings- en bewakingssystemen gebruikt.

3B = bediening, besturing en bewaking

Rijkswaterstaat wil voor de komende jaren een standaard gebruiken die toepasbaar is voor alle kunstwerken. De 3 B’s staan voor bediening, besturing en bewaking. De opdrachtgever verwacht op termijn goedkoper uit te zijn, maar vindt de standaard-aanpak vooral ook efficiënter en handiger voor toekomstig beheer- en onderhoud.

Brugbediening is geen sexy onderwerp en krijgt weinig prioriteit. Alleen bij problemen wordt de aandacht gevestigd op dit onderdeel van kunstwerken. Files en hinder zijn onvermijdelijk als bruggen buiten gebruik moeten worden gesteld. Bijvoorbeeld de honderd storingen in het eerste jaar van de nieuwe Botlekbrug maken pijnlijk duidelijk hoe belangrijk een betrouwbare bediening is.

Beweegbare delen vervangen

De Wantijbrug bij Dordrecht is gekozen als proefkonijn voor de nieuwe standaard. Eind vorig jaar is de opdracht voor de renovatie gegund aan Volkerbrug (combinatie van Vialis, Volker Rail Nederland en Volker Staal en Funderingen). Het automatiseringsdeel was al eerder gegund aan Siemens. De partijen gaan nauw samenwerken om de standaard verder uit te werken en te testen. Bij de gunning is scherp gelet op hinder en samenwerking en overdracht van kennis.

De bouwcombinatie gaat volgend jaar de brug versterken en de beweegbare delen vervangen. Daarnaast zorgt Volkerbrug voor de integratie van de door Siemens ontwikkelde 3B Bouwsteen (bediening, besturing en bewaking) in de brug. De werkzaamheden buiten beginnen in de zomer van 2019.

Reageer op dit artikel