nieuws

Metingen Rijkswaterstaat nog steeds oneerlijk: “Hier schiet het MKB niets mee op”

infra 1873

Metingen Rijkswaterstaat nog steeds oneerlijk: “Hier schiet het MKB niets mee op”

“Het MKB schiet hier niets mee op. Deze aanpassingen spelen juist het grootbedrijf in de kaart. Rijkswaterstaat luistert niet naar onze grieven over prestatiemeten.”

Directeur Karst-Jan Beens van de Beens Groep reageert onaangenaam verrast op de aangepaste prestatiemetingen van  Rijkswaterstaat. “De positie van het grootbedrijf versterkt nog verder en de positie van het MKB zwakt verder af. Het wordt voor grote bedrijven nog makkelijker om opdrachten te winnen, in plaats dat sprake is van gelijke kansen.”

In het voordeel van grootbedrijf

Wel aangepast is de bepaling dat een lage score van onderaannemers niet meer meetelt, alleen nog de score van de hoofdaannemer. “Dat is in het voordeel van grote bouwers, Recht overeind blijft de bepaling dat bij een bouwcombinatie wel de laagste score telt. MKB-bedrijven die dus als gelijkwaardige partners willen inschrijven zijn daarmee in het nadeel. Het MKB wordt vaker in de rol van onderaannemer gedwongen.”

Directeur Karst-Jan Beens: “Volgens mij schieten we hier niet veel mee op.”

Beens staat nog 100 procent achter de basisgedachte dat goed presterende bouwers een streepje voor verdienen door verlenging van contracten of een grotere kans om te winnen. Ook het idee om met vragenlijsten de samenwerking tijdens een project te verbeteren, staat niet ter discussie. De bouwdirecteur kan zich wel boos maken dat de positie van het MKB niet serieus wordt genomen.

Score van cijfer 9 is niet genoeg

De waterbouwer uit Genemuiden haalde in het verleden meerdere keren het cijfer 9, maar dreigde door te weinig metingen niet eens meer door de pre-selectie te komen. De waterbouwer moest met een rechtszaak dreigen om gehoor te vinden bij Rijkswaterstaat en dacht dat de uitkomst ten goede zou keren voor het MKB.

Daarvan lijkt nu geen sprake. Projectleider Wim Eenkhoorn van Beens Groep vult aan: “De door ons aangekaarte rekenmethodiek wordt namelijk helemaal niet aangepast. Als dit echt zo wordt doorgezet, vallen we alsnog buiten de boot.”

Rijkswaterstaat eist namelijk opeenvolgende metingen van twee verschillende projecten. Een eis die voor kleine en specialistische bedrijven onhaalbaar is, simpelweg omdat ze niet altijd projecten hebben lopen voor de opdrachtgever. De waterbouwer is niet van plan in te schrijven voor een tunnel of Rijksweg, maar heeft wel interesse in waterprojecten tot pakweg 40 miljoen euro.

Eerder verschenen over dit onderwerp:

Rijkswaterstaat past spelregels aan 

Oneerlijke selectie aangevochten

Prestatiemeting is geen zwartboek

 

Reageer op dit artikel