nieuws

Kwellende aanbesteding mislukt, vertraging Twentekanalen niet te voorkomen

infra 1940

Kwellende aanbesteding mislukt, vertraging Twentekanalen niet te voorkomen
HPIM0210.JPG

De aanbesteding van de verruiming van de Twentekanalen is mislukt. Het waterbouwproject van ruim 90 miljoen euro loopt zeker anderhalf jaar vertraging op door onvoorziene risico’s met kwelwater. En dat is niet terug te draaien, schrijft minister Van Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer.

Was dat even balen, zo kort voor het nieuwe jaar. Rijkswaterstaat meldde dat de aanbesteding van de Twentekanalen is mislukt. Jan Bron, wethouder in Hengelo deed direct zijn verhaal in Tubantia: “We voeren de druk op. De economie van Twente kan hier niet op wachten”, klonk zijn reactie.

Bron heeft waarschijnlijk pech gehad. In antwoord op Kamervragen van de VVD laat minister Cora van Nieuwenhuizen weten dat de opgelopen vertraging niet meer is in te lopen.

“Het is niet mogelijk de vertraging te voorkomen als gevolg van de ingetrokken aanbesteding van de Verruiming Twentekanalen”, schrijft Van Nieuwenhuizen.

Snellere uitvoering

Ze legt zich niet helemaal neer bij de gemaakte missers. “Parallel aan het opstellen van het nieuwe contract zal met de regio worden onderzocht waar mogelijke knelpunten zijn. Waar mogelijk zullen we maatwerk toepassen. Zo zal er bijvoorbeeld onderzocht worden of met verkeersmaatregelen al eerder beperkt met schepen met vaarklasse Va gevaren kan worden. Onderzocht wordt ook of en met welke middelen een versnelling van werkzaamheden mogelijk is.”

De aanbesteding is mislukt, omdat er op het laatste moment nog te veel risico’s en onzekerheden waren omtrent de grondwaterbeheersing tijdens en na de uitvoering van het project.

Van Nieuwenhuizen legt uit dat doorgaan onverstandig was: “Op dit moment is er al sprake van het optreden van kwelwater, daarnaast bestaat ook het risico van infiltratie naar het kanaal toe, met als gevolg verdroging. Gezien de ervaringen uit het verleden met grondwaterbeheersing bij kanalenprojecten gaf dit onvoldoende aanknopingspunten en zekerheden om met de aanbesteding door te gaan. Hierop is de aanbesteding in de huidige vorm ingetrokken.”

Twentekanalen, verruiming

Reageer op dit artikel