nieuws

“Dit geluidscherm is niet het speeltje van de wethouder”

infra Premium 2421

“Dit geluidscherm is niet het speeltje van de wethouder”

De opdracht was een geluidscherm dat zoveel mogelijk functies combineert. Het resultaat is groen, grafittiproof, diervriendelijk, heeft zonnepanelen en is ook nog eens goedkoop en verplaatsbaar. “Dit is niet het speeltje van de wethouder, maar het bewijs dat bouwers ruimte moeten krijgen om mee te denken.” Op het eerste oog ziet de 177 meter geluidscherm langs de N520 er niet echt bijzonder uit. Maar het is dan ook hartje winter.

 

“Er bestaan al geluidschermen met zonnepanelen en er bestaan al geluidschermen met aandacht voor flora en fauna, maar deze heeft het allemaal en is ook nog eens voor de helft van het budget gerealiseerd”, licht wethouder John Nederstigt van Haarlemmermeer toe. We houden allemaal modderschoenen over aan het tochtje langs het geluidscherm, maar kunnen al wel de prille beplanting zien en de eerste nestkasten.

Duurzaam is een mindset

Nederstigt was persoonlijk betrokken bij de pps-projecten Montaigneschool en het ministerie van Financiën en kent dan ook de klappen van de zweep in de bouw. Duurzame ontwikkeling zit hem in het hart en hij is ervan overtuigd dat de komende 5 jaar Nederland grote cruciale stappen gaat zetten.

“Wie in de bouw niet meegaat met circulair en duurzaam mist de boot. En duurzaam is niet duur, maar vooral een ‘mindset’”, is zijn voorspelling. Duurzaamheids-goeroe Thomas Rau liep een jaar bij de gemeente mee om het gedachtegoed tussen de oren te krijgen.

Het multifunctionele geluidscherm is een van de eerste tastbare projecten, maar de ervaring smaakt naar meer. “Wij hebben geleerd dat bouwers bereid zijn mee te denken als je ruimte geeft, maar andere opdrachtgevers zouden dat ook vaker moeten doen. Opdrachtgevers moeten niet op de stoel van de aannemer gaan zitten. Wie alles krijgt voorgekauwd, komt zelf nauwelijks tot initiatief. Dat is nog vaak een probleem in de bouw. Jarenlang zijn we in die valkuil getrapt. Jammer, want het kan anders en heel veel inspirerender.”

Middengroep mist de boot

De wethouder ziet vooral bij grote bouwers en MKB-bedrijven al veel gebeuren, maar de middengroep dreigt geen lessen te leren van de crisis en gaat over tot de orde van de dag nu de opdrachtenstroom weer aantrekt.

De bouw uitdagen ziet de gemeente als belangrijke taak waar om als opdrachtgever het voortouw in te nemen. Heel bewust werd zowel een bodem- (500.000 euro) als een plafondprijs (1 miljoen euro) vastgesteld. Heel bewust werd ook een openbare tender voor een d&c-contract uitgeschreven in plaats van een meervoudig onderhandse opdracht in een bestek.

“We hebben alleen de functionele eisen op papier gezet en daarbij gaf duurzaamheid voor ruim 50 procent de doorslag”, zet projectleider Maikel Alberts van de gemeente de strategie uiteen. Van de 6 inschrijvers werd meteen 1 ongeldig verklaard omdat die onder de bodemprijs dook.

Goedkoop was geen doel, maar wel gelukt

“Goedkoop was geen doel. De inzet was te bewijzen dat het combineren van functies niet tot enorme meerkosten leidt, maar wel grote meerwaarde heeft voor de omgeving” Alberts is aangenaam verrast over het niveau van de inschrijvingen. Krinkels kwam met de beste prijs-kwaliteit, maar er is ook lof voor het meedenken van de andere bouwers. De ‘cowboy’ werd met succes geweerd door de bodemprijs.

“Verfrissend was het aanbod van Krinkels om het geluidscherm ook te gebruiken als lespakket over duurzaamheid voor de basisscholen in de buurt. Dat gaat de bouwer verzorgen. Dat hadden we zelf nooit bedacht, maar getuigt wel echt van meedenken.”

De winnende inschrijving heeft elke vijf meter een ander kleurenpallet voor de aanplanting bedacht. Bovenop de 177 meter scherm zitten zonnepanelen die stroom leveren voor bijvoorbeeld 10 huizen in de nieuwe woonwijk Zuiderhoeve erachter. Daarnaast krijgen vogels, vleermuizen en salamanders extra aandacht met eigen broed- en schuilkasten. De egels hebben oude gresbuizen gekregen om te overwinteren.

Groen, modulair en grafiitiproof

Het scherm is groen, licht, modulair, maar meteen ook graffitiproof. Alle materiaal is herbruikbaar en voor een deel ook al van hergebruikt materiaal. Ook tijdens de 8 weken uitvoering is gelet op verspilling en het gebruik van materieel. Discussies over meerwerk bleven achterwege.

In de gemeente Haarlemmermeer staan tientallen bouwprojecten op stapel. Achter het geluidscherm inHoofddorp komt een woonwijk, een van de woningbouwlocaties in de gemeente. De gemeente had eerder de primeur met de eerste beweegbare composietbrug in Nederland. Nederstigt wil een koploperspositie voor zijn gemeente, maar hoopt op brede navolging. “We moeten waarde toevoegen aan wat we gebruiken en stoppen met het maken van spullen en bouwen van gebouwen om ze vervolgens waardeloos te maken.” Dat is alvast het goed voornemen voor het nieuwe jaar.

Cobouw organiseert binnenkort een praktijkdag over circulair bouwen,


Project mulitifunctioneel geluidscherm

 • Opdrachtgever: Gemeente Haarlemmermeer
 • Opdrachtnemer: Krinkels
 • Contractvorm: d&c
 • Bodemprijs: 500.000 euro
 • Plafondprijs: 1 miljoen euro
 • Contractwaarde 500.000 euro
 • Bouwtijd: oktober-december 2017

Uitgangspunten geluidscherm:

 •  – Geluidswerend
 • – verkeersveilig
 • – Circulair
 • – Duurzaam
 • – Energieleverend
 • – Ruime aandacht voor flora en fauna
 • – Aansluiting op het PARK21
 • Bij de uitwerking is gelet op flora en fauna:
 • – Egelkast als winteronderkomen
 • – Kasten voor kleine zangvogels, die laag broeden
 • – Bij de muur een ‘duiventil’ voor vleermuizen
 • – Plek voor boerenzwaluwen
 • – Aandacht voor salamanders, kikkers, duizendpoten
 • – Beplanting aan de schaduwkant
 • – Beplanting aan de zonzijde
 • – Beplanting op de helling met een ondergrond van voedselrijke Kalkrijke zandige klei
Reageer op dit artikel