nieuws

Bomenrijen langs alle snelwegen kost minimaal 3 miljard euro

infra 1932

Bomenrijen langs alle snelwegen kost minimaal 3 miljard euro

Als langs alle snelwegen bomen worden gepland, komen de klimaatdoelstellingen van ‘Parijs’ in een klap een stuk dichterbij. Het plan voor 100.000 hectare bos extra kost tussen de 3 en 5 miljard euro, maar is wel rendabel, heeft adviesbureau CEDelft berekend.

Eind 2016 tekenden 18 partijen het Actieplan Bos en Hout om de mogelijkheden van extra bomen te bekijken. Uit een eerste inventarisatie blijkt het wel degelijk mogelijk om 100.000 hectare bos aan te leggen rond de 300 parkeerplaatsen en 3000 km snelwegen in Nederland. Het gaat stroken van 300 meter.

Investering verdient zich terug

Uitvoering zou tussen de 3 en 5 miljard euro kosten. Het opkopen en afschrijven van landbouwgronden vergt het meeste geld. De investering wordt op termijn wel terugverdiend omdat andere compensatiemaatregelen achterwege kunnen blijven. Of de plannen ooit worden uitgevoerd is aan klimaatminister Wiebes.

De extra bossen leveren een CO2-reductie op van 0,5 Mton per jaar in 2030 tot 1,2 Mton per jaar in 2050. Momenteel heeft Nederland al 365.000 ha bos, zo’n 10 procent van het totale grondoppervlak.

Reageer op dit artikel