nieuws

Alle rituelen van stal voor start boren tunnel Rotterdamse Baan

infra 2704

Alle rituelen van stal voor start boren tunnel Rotterdamse Baan

Minister Cora van Nieuwenhuizen geeft vanmiddag het startsein voor het boren van de Victory Boogie Woogietunnel. De tweedehands machine die eerder de Sluiskiltunnel boorde gaat een nieuwe ontsluitingsweg voor Den Haag boren. 

De start van het boren wordt omgeven met de bekende rituelen: het inzegenen door een pastoor en de plaatsing van het beeldje van de beschermheilige van de tunnelbouwers: Sinte Barabara. Daarna zingt tunnelpatin Ellen ten Damme het ‘Glück Auf’, een lied dat vroeger door mijnbouwers werd gezongen en is overgewaaid naar de tunnelbouw.

Ook krijgt de boormachine vanmiddag haar naam. De tunnel zelf  heeft de naam Victory Boogie Woogie gekregen, naar een belangrijk kunstwerk van Piet Mondriaan dat sinds een paar jaar in Den Haag hangt. Het snijrad van de machine is niet voor niets in originele Mondriaankleuren geschilderd. Maar de naam van de TBM wordt tot het laatste moment geheim gehouden.

De boormachine realiseerde eerder de tunnel onder het kanaal van Gent naar Terneuzen bij Sluiskil. Na een ingrijpende revisiebeurt bij fabrikant Herrenknecht in Duitsland gaat hij nu twee keer 1650 meter tunnel realiseren. De snelheid zal zo’n 12 meter per dag bedragen. Tijdens het volcontinue boorproces bevinden zich voortdurend zo’n 15 man op de machine.

Reageer op dit artikel