nieuws

350 miljoen per jaar voor opknappen oude bruggen en tunnels

infra Premium 2280

350 miljoen per jaar voor opknappen oude bruggen en tunnels

Rijkswaterstaat gaat de komende tien jaar tachtig bruggen en tunnels opknappen. Daarvoor wordt 350 miljoen euro per jaar uitgetrokken.

Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen woensdagochtend bekendgemaakt. Momenteel wordt nog jaarlijks 150 miljoen in de verbetering van verouderde infrastructuur gestoken. Dat bedrag gaat dus flink omhoog, aldus de bewindsvrouw.

De verjongings- en vernieuwingssopgave moet leiden tot minder uitval en storingen van belangrijke infra-objecten. “Ik wil de files aanpakken. Daarvoor is het nodig dat we meer aandacht hebben voor het onderhoud van de bestaande bruggen en tunnels. Investeren in de bestaande infrastructuur is enorm effectief om de files terug te dringen”, zei de minister bij bekendmaking van de plannen in Rotterdam.

Van de tachtig projecten die Rijkswaterstaat in het vizier heeft, lopen er al veertig. Dit jaar zal een besluit worden genomen over de volgorde van de aanpak van de andere veertig. Daarbij zal scherp worden gekeken naar de “maatschappelijke schade die ontstaat als een brug of tunnel dicht moet”. Dit betekent dat de impact van storingen zwaarder gaat wegen in de prioritering”.

Het gaat vooral om bruggen en tunnels die stammen uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw.

Nieuwste technieken ingezet bij vernieuwing bruggen en tunnels

Bij de aanpak zullen de nieuwste technieken worden ingezet. Ook zal de infrastructuur verder verduurzaamd worden door hergebruik van materialen en door over te gaan op energieneutrale bediening. Van Nieuwenhuizen: “We kijken niet alleen naar het verlengen van de levensduur, maar zetten vooral ook in op de toepassing van de nieuwste technieken, waarmee we toekomstige storingen kunnen voorkomen en de infrastructuur voldoet aan de eisen voor toekomstig gebruik. Belangrijke voorwaarde daarbij is dat de technologische innovaties veilig en cyber secure zijn.”

Met name in Zuid-Holland heeft Rijkswaterstaat veel onderhoud gepland. Zo hebben alleen al acht grote bruggen, waaronder de Haringvlietbrug en de Van Brienenoordbrug groot onderhoud nodig.

Reageer op dit artikel