nieuws

Verlies BAM op Nederlandse infraprojecten

infra 1046

Verlies BAM op Nederlandse infraprojecten

BAM heeft problemen op een aantal Nederlandse infraprojecten. Dat zei topman Rob van Wingerden donderdag tijdens een toelichting op de kwartaalcijfers.

“We hebben een paar projecten met een minder resultaat.” Met een aantal opdrachtgevers moeten dit jaar schikkingen getroffen worden.

Verlies voornamelijk in Nederland

De infrawerken zorgden in het eerste kwartaal van dit jaar voor een verlies van 11,4 miljoen euro. Het verlies komt volgens Rob van Wingerden “voornamelijk” uit Nederland. Welke projecten problematisch zijn, meldt het bedrijf niet.

In de rest van het jaar zal het resultaat bijtrekken, verzekert de BAM-topman. “Er is niets om zorgen over te maken.”

Over heel 2016 werd door de infratak een positief resultaat van 83 miljoen euro behaald, na een mager positief resultaat van 1,4 miljoen euro in het eerste kwartaal. “Het eerste kwartaal is altijd moeilijk.”

Oude projecten bijna afgerond

De schikkingen zijn voor projecten die bijna opgeleverd zijn. Na het afwikkelen van deze projecten verwacht BAM dat de infratak voorlopig uit de problemen is. “We laten de oude orderportefeuille bijna achter ons”, aldus Van Wingerden. Die oude projecten werden tegen slechtere marges aangenomen.

Voor het hele bedrijf daalde de winst voor belastingen, gecorrigeerd voor onder meer herstructureringslasten en afschrijvingen, met circa 40 procent tot 4,9 miljoen euro.

In 2016 al verlies op infra

Ook in het eerste kwartaal van 2016 leden de Nederlandse infra-activiteiten al verlies, zei Van Wingerden donderdag. Omdat de resultaten in Duitsland toen beter waren dan dit jaar, bleef het totale infaresultaat positief.

De resultaten voor bouw en vastgoed waren in het eerste kwartaal opmerkelijk goed: 12,6 miljoen euro (-5,3 miljoen in eerste kwartaal 2016). Vooral vastgoed doet het goed, verklaarde Van Wingerden. De woningverkopen stegen met 9 procent.

De totale orderportefeuille bleef met 10,3 miljard euro ongeveer op hetzelfde niveau als vorig jaar. De kwaliteit van de orders is “enigszins” beter dan vorig jaar. “We zijn op koers om ons doel van marges van 2 à 3 procent te halen.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels