nieuws

Energiecontainer levert stroom op bouwplaats Mobilis

infra 1027

Energiecontainer levert stroom op bouwplaats Mobilis

Een speciale energiecontainer levert duurzame stroom aan  de bouwplaats van Waterfront Harderwijk. Twee windturbines en 12 PV-panelen zijn samen goed voor een jaaropbrengst van zeker 7500 kWh.  

De energiecontainer is in opdracht van aannemer TBI Mobilis gebouwd door AIC, een  technische groothandel in bouwmachines en materieel. In de container zijn ook de omvormers en andere elektronica ondergebracht. Dat stroom wordt aan het net  teruggeleved, meldt Bjorn Bekkema van AIC. 

Tijdens transport passen de twaalf  PV-panelen en de twee turbines in de container.  Er is geen inklapmechanisme ontwikkeld. Medewerkers van AIC demonteren de installatie voor transport en bouwen, aangekomen op de nieuwe lokatie, alles weer op. Eind van het jaar is Mobilis van plan de eerste container te laten verhuizen naar Eefde, waar de aannemer werkt aan de renovatie van de sluis.  Bekkema voorziet de bouw van meer energiecontainers in de nabije toekomst. “Aannemers moeten in 2020 immers aan strenge eisen voldoen als het gaat om het terugdringen van de CO2 uitstoot op de bouwplaats. Dit is nog maar het begin.” 

Wind en zon complementair

De AIC-er geeft vooral hoog op van de windturbines die door hun trechtervorm de luchtstroom versnellen. Daardoor wekken ze al bij lage windsnelheden substantieel stroom op. Boven windkracht 7 slaan ze omwille van de veiligheid automatisch af. Hij raadt klanten wel aan de container vooral in te zetten op locaties waar het flink waait. “Op de Veluwe zou ik een energiecontainer met een andere configuratie neerzetten. Maar deze is juist zo mooi, omdat wind en zon complementair zijn aan elkaar. Als de zon schijnt, waait het vaak niet en andersom. Daardoor durven we de garantie van 7500 kWh op jaarbasis te geven. Dat staat gelijk aan het stroomverbruik van twee huishoudens. In de eerste maand dat hij nu draait op de bouwplaats in Harderwijk haalt hij dat gemakkelijk.”  

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels