nieuws

BAM bouwt geluidswal met zonnecellen in glas

infra 1063

BAM bouwt geluidswal met zonnecellen in glas

Een geluidsscherm dat energie opwekt? Of een energiebron die ook verkeerslawaai tegenhoudt? Hoe dan ook. Langs de N470 in Pijnacker-Nootdorp bouwt BAM een geluidsscherm met zonnecellen in glas, goed voor 30 megawattuur per jaar.

 De gemeente wilde van meet af aan meer dan een geluidscherm. Daarom daagde het bouwers uit om een innovatief scherm te ontwikkelen.

Wethouder Jaap van Staalduine is blij met het resultaat en spreekt van een “win-winsituatie.” “Pijnacker-Nootdorp wil een klimaatneutrale gemeente zijn en in de toekomst over voldoende en betaalbare energie kunnen beschikken. Dit past naadloos in de lijn van de provincie Zuid-Holland, die volop bezig is met de energietransitie. Denk aan collectieve warmte of het overstappen naar biogas.”

Hollands hoogtepunt 

Richard Veenstra, tendermanager bij BAM heeft het over een unicum in de markt. “Geluidsschermen met zonnepanelen bestaan al langer, maar wij gaan zonnecellen in het glas integreren. In gevels en daken van gebouwen gebeurt dit al, maar bij geluidsschermen is het nooit eerder gedaan in Nederland.”

Opspringende steentjes van langsrijdende auto’s mogen de pret niet bederven. Daarom past BAM Infra extra dik glas toe van 8 mm aan de voor- en achterzijde van de zonnecellen. Een probleempje nog: de zonnecellen zijn niet transparant. Ook daar bedacht BAM Infra een oplossing voor. Stroomkabels, omvormers en andere elektraonderdelen worden netjes in het scherm verwerkt, zodat je toch een doorkijk hebt naar het achterliggende landschap.

Na de oplevering heeft BAM Infra de verantwoordelijkheid om gedurende tien jaar gemiddeld 30 megawattuur per jaar op te wekken. Dit is voldoende om tien huishoudens van stroom te voorzien. Het scherm wordt 480 meter lang en moet de bewoners van de nieuwe wijk Keijzerhof vrijwaren van geluidsoverlast. Het scherm wordt 2,5 meter hoog.In november is het scherm klaar. 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels