nieuws

Zelfsluitende kering Spakenburg succesvol getest

infra 795

Bouwcombinatie Van Heteren – Jansen Venneboer heeft met succees de zelfsluitende waterkering van Spakenburg getest die afgelopen jaar is gebouwd. De kering die normaal gesproken verzonken in het plaveisel ligt rondom de oude Botterhaven kwam netjes omhoog toen hoogwater werd gesimuleerd.  

De 300 meter lange kering is de grootste die de Belgische firma Aggéres tot nu toe geleverd heeft en voor dit moment de grootste opdrijvende kering ter wereld.  De opdrijvende schotten zijn vervaardigd van vezelversterkt kunststof en liggen onder normale omstandigheden in een betonnen bak beneden maaiveld. Behalve het deksel van cortenstaal is er dan niks zichtbaar van de kering en dat was ook een belangrijke reden waarom gemeente, waterschap en Rijkswaterstaat voor deze oplossing kozen. Het aanzien van de oude botterhaven blijft onaangetast terwijl het stadje tot windkracht 12 tegen hoog water is beschermd. Zodra bij hoge water de bak zich met water vult, drijft het kerende schot 80 centimeter omhoog. Vandaag is  die situatie gesimuleerd door de bassins vol te pompen met water.  

Dijkgraaf Tanja Klip van waterschap Vallei enVeluwe was verheugd met het verloop van de proef. “Iedereen kan zien dat Spakenburg ook in de toekomst veilig is voonoordwesterstormen. Het water keert het water.”

Bouwkosten 5,9 miljoen euro

De bouw van de kering kostte 6,6 miljoen euro, dat is inclusief voorbereiding, onderzoek en verleggen van kabels en leidingen. De pure bouwkosten bedroegen 5,9 miljoen euro.  De kering maakt deel uit van een grotere operatie waarin tussen Nijkerk en Amersfoort 22 kilometer dijk wordt versterkt.  Daarmee is in totaal 84,5 miljoen euro gemoeid, waarvan het leeuwendeel wordt gefinancierd door het Hoogwaterbechermingsprogramma. 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels