nieuws

Oud-Pianoo directeur: Schaf Aanbestedingswet af

infra 65

Oud-Pianoo directeur: Schaf Aanbestedingswet af

De Aanbestedingswet is onwerkbaar en is contraproductief voor een goed inkoopbeleid, vindt oud-directeur Wouter van Stolwijk van Pianoo. “Schaf die wet af”, is zijn advies.

Ruim tien jaar stond hij aan het roer van het expertisecentrum van het ministerie van Economische Zaken dat overheden moet helpen betere opdrachtgevers te worden.

“Die regels zijn niet uit te leggen. De wet is een fout concept, dat tegen beter weten in verder wordt uitgewerkt omdat het moet. Daarmee wordt het ene gat met het andere gevuld, maar zowel bedrijven als aanbestedende diensten worden er gek van”, windt Van Stolwijk er geen doekjes om tijdens het congres Aanbestedingsrecht. Hij benadrukt op persoonlijke titel te spreken.

De ruim 60 miljard euro die jaarlijks op de markt wordt gezet via tenders krijgt daardoor weinig ruimte voor innovatie of het creëren van maatschappelijke waarde. “Aanbesteden is geen besturen. Het lijkt wel of we dat volledig uit het oog zijn verloren.”

Voodoo-concept

De ‘wezenlijke wijziging’ vindt Van Stolwijk een voodoo-concept. “Bij contracten met een lange looptijd is het volstrekt normaal om aanpassingen door te voeren. Nu lopen opdrachtgevers op eieren. Het proces is volstrekt gejuridificeerd en heeft niets meer met de inhoud te maken.”

Van Stolwijk noemt het bizar dat binnen de wet instrumenten als concurrentie gerichte dialoog en de marktconsultatie zijn opgetuigd, als opdrachtgever en opdrachtnemers met elkaar in gesprek gaan.

“Geef Rijkswaterstaat de kans om 5 jaar te werken zonder de Aanbestedingswet en je zult zien dat prachtige projecten worden ingekocht en innovatie van de grond komt, terwijl de kosten niet veel hoger zullen zijn”, droomt Van Stolwijk.

De zaal vol juristen reageert verbijsterd: De aanbestedingswet afschaffen kan helemaal niet, dat zijn regels uit Brussel.

Regelloos aanbesteden kan al

De oud-directeur bouwt echter geen luchtkastelen, want Rijkswaterstaat doet namelijk al een poging om regelloos in te kopen via het project DOEN. Daarbij is de renovatie van de Nijkerkerbrug op een bijzondere manier in de markt gezet: met zo weinig mogelijk regels en veel vrijheid voor de markt. 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels