nieuws

Verbreding snelwegen heeft in 2017 positief effect op files

infra Premium 1397

Verbreding snelwegen heeft in 2017 positief effect op files

Meer asfalt helpt tegen files, blijkt uit voorlopige cijfers van de Verkeersinformatiedienst (VID) over 2017. Door verbreding van snelwegen zijn enkele vaste locaties in de top-10 files verdwenen.

Zo heeft de verbreding van de A1 bij Diemen het aantal files daar tot het minimum gereduceerd. En ook de verbreding van de A12 bij Oosterbeek heeft volgens de VID een positief effect gehad in 2017.

Voor het eerst weer stagnatie files

De filedruk is dan ook dit jaar voor het eerst sinds lange tijd weer gestagneerd. Het verkeer lijkt zich vooral aan te passen aan de files en gaat meer gespreid de weg op, zo verklaart de VID.

Verschuivingen van fileknooppunten

Wel zijn er forse verschuivingen te zien in de wegen waar files staan. Wegen waar knelpunten zijn aangepakt laten een grote daling zien van de filedruk. Opvallendste nieuwkomer is de A4 vanuit Den Haag naar Rotterdam (de nieuwe A4 Midden-Delfland). Uit het niets is dat stuk snelweg in de filetop beland.

Vorig jaar was de snelweg nog relatief nieuw en was (zeker de eerste maanden van het jaar) nog niet heel populair, verklaart de VID. Dat lijkt nu veranderd. Dat het verkeer voor de nieuwe Ketheltunnel nu regelmatig moet worden gedoseerd, helpt niet.

A20 en A4 hoogste filedruk

Forenzen tussen Hoek van Holland en Gouda op de A20 ervaren de hoogste filedruk, gevolgd door automobilisten op de A4 tussen Amsterdam en Den Haag.

Reageer op dit artikel