nieuws

Tweedehands brug moet Nissewaard uit de brand helpen

infra Premium 1484

Tweedehands brug moet Nissewaard uit de brand helpen

De gemeente Nissewaard stelt het Rijk voor om de verkeersproblemen rond Spijkenisse op te lossen met een tweedehands brug. De gemeente denkt dat een afgedankte oeververbinding van elders de snelste oplossing is en nog duurzaam ook.

Een extra brug vanaf Voorne-Putten naar snelweg A15 zou een einde moeten maken aan de ernstige verkeersproblemen die zich dagelijks voordoen bij Spijkenisse. De metropoolregio Rotterdam Den Haag studeert al langer op een oplossing voor de files. Afgelopen vrijdag werd met ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) een afspraak gemaakt voor een groot onderzoek naar verbetering van de bereikbaarheid van Voorne-Putten – als één van vijf Nederlandse verkeersknelpunten.

“Met ons voorstel geven wij aan dat wij meedenken met de Rijksoverheid over een oplossing”, zegt wethouder Henk de Graad (VVD). “Het past bovendien in de gedacht van de circulaire economie.” De Graad verwacht dat de kosten fors kunnen worden gedrukt door hergebruik. Dat moet zorgen voor een versnelling van de besluitvorming over de financiering.

Groei bedrijvigheid door geplande woningbouw

De gemeente Nissewaard vreest de fileproblemen de komende tijd alleen nog maar zullen toenemen door de aantrekkende economie, de groei van de bedrijvigheid op Voorne-Putten en door de geplande grootschalige woningbouw in en rond Spijkenisse. Vooral de Hartelkering heeft nu al moeite om het vele verkeer te verwerken.

Nissewaard is niet onbekend met hergebruik van bruggen. Veertig jaar geleden werd ook de huidige Spijkenisserbrug opgebouwd uit delen van de gesloopte Moerdijkbrug. De Graad heeft nog geen specifieke afgedankte brug in gedachten voor de locatie bij Spijkenisse. Maatvoering en staat van onderhoud spelen een rol. De recentelijk gedemonteerde oude Botlekbrug zou wat hem betreft een prima oplossing zijn. “Dat is een prachtige brug die uitstekend functioneerde. Maar waarschijnlijk zijn we te laat: hij staat op het punt om te worden verschroot.”

Reageer op dit artikel