nieuws

Niets staat windpark Hollandse kust meer in de weg; gunning kan starten

infra 1282

Niets staat windpark Hollandse kust meer in de weg; gunning kan starten
volkerwessels windpark

De laatste bezwaren tegen de bouw van 126 windturbines met een maximale hoogte van 251 meter voor de Hollandse kust, zijn gisteren door de Raad van State afgewezen. Dat betekent dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat kan beginnen met de gunning van het park.

Het windpark dat het ministerie wil aanleggen voor de kust van Noord- en Zuid-Holland heeft altijd veel bezwaren opgeleverd bij diverse partijen. Zo zou het vrij uitzicht op zee worden aangetast door de windturbines, zouden de windmolens negatieve gevolgen hebben voor de lokale economie en zou het windpark leiden tot een verdere inkrimping van de visserij in de Noordzee. De Stichting Vrije Horizon, Coöperatie Kottervisserij Nederland (VisNed) en een aantal particulieren hadden om dit soort redenen bezwaar gemaakt tegen de komst van het windpark.

IJmuiden Ver is geen betere locatie

Een deel van de bezwaarmakers zijn niet-ontvankelijk verklaard door de Raad van State, en van de bezwaarmakers die wel ontvankelijk zijn geacht, zijn alle argumenten verworpen. Zo is IJmuiden Ver, een andere locatie die Vrije Horizon tijdens de zitting naar voren had gebracht, geen betere locatie voor het windpark, stelt de Raad van State.

Windpark Hollandse Kust zou een prooi kunnen zijn voor partijen als BAM, Van Gelder, Van Oord en Boskalis. Ballast Nedam meldde zich onlangs ook weer op het front. Deze bouwer gaat zich weer richten op windenergie. 

Reageer op dit artikel