nieuws

N33 eerste circulaire en volledig energieneutrale rijksweg

infra Premium 2030

N33 eerste circulaire en volledig energieneutrale rijksweg

Rijkswaterstaat en Groningen hebben deze week afgesproken de N33 Midden volledig energieneutraal en circulair aan te leggen. Marktpartijen wordt gevraagd te helpen. En dan niet alleen met een paar zonnepanelen.

Het circulaire denken begint langzaam maar zeker ook door te dringen in de infra-wereld. Dat betekent niet alleen rekening houden met het hergebruik van materialen bij de aanleg, maar ook energieneutraal na oplevering. De uitvoering is gepland tussen 2020 en 2023.

Ook aanleg compenseren: dat gebeurde nog niet

Provincie Groningen en Rijkswaterstaat willen dat de N33 Midden tussen Zuidbroek en Appingedam als volledig neutrale rijksweg wordt aangelegd. Bij de wegverdubbeling betekent dat naast het energieverbruik van de weg ook het energieverbruik van de aanleg wordt gecompenseerd. Dit is tot nu toe nog niet eerder toegepast op de rijkswegen.

De A6 tussen Amsterdam en Almere (SAA4) wordt de nul-op-de-meter snelweg, maar daarbij is weer minder rekening gehouden met het circulaire aspect. Het dbfm-contract wordt momenteel uitgevoerd door Parkway6 (DuraVermeer, Besix, RebelValley en John Laing) en krijgt een eigen zonneknooppunt. Ook de n470 tussen de A13 en A12 wordt energieneutraal.

De provincie Groningen en Rijkswaterstaat willen dit realiseren door marktpartijen uit te dagen het energieverbruik bij de aanleg van de weg zo laag mogelijk te houden. Vervolgens moet voor een volledig energieneutrale weg de CO2-uitstoot gecompenseerd worden.

“Leren door te doen”

Daarvoor kunnen bestaande technieken gebruikt worden zoals zonnepanelen, maar ook nieuwe innovatieve technieken. Daarnaast is het streven de N33 zo circulair mogelijk aan te leggen. Dit betekent slim gebruik maken van materialen zodat deze hergebruikt kunnen worden.

Agnes Bernhardt, districtshoofd van Rijkswaterstaat: ‘De ervaring die we bij de N33 Midden opdoen, is een impuls voor de ontwikkeling naar circulair werken in 2030. Het uitgangspunt daarbij is ‘leren door doen’, samen met marktpartijen.’

Rijkswaterstaat wil een bijdrage leveren aan de energietransitie en de CO2-uitstoot verminderen en heeft als doelstelling dat alle netwerken in 2030 ten minste energieneutraal zijn en circulair ontworpen. Een ambitie die stapje voor stapje wordt ingevoerd bij de uitvoering van projecten.

 

Reageer op dit artikel