nieuws

Dynamische lichtzuilen doorbreken psychologische barriere

infra Premium 1066

Dynamische lichtzuilen doorbreken psychologische barriere

Door dynamische lichtscenes op de kolommen van een viaduct bij Schiphol lijkten die bijna weg te vallen. Daarmee wordt die troosteloze omgeving een stuk vriendelijker voor wandelaars en andere gebruikers, constateren IPV Delft en Armada Janse tevreden.

Het viaduct van de Ceintuurbaan Zuid vormt een psychologische barriere tussen de het Hilton Hotel op Schiphol en bedrijfsverzamelgebouw The Base.  Zowel overdag als ’s avonds moeten wandelaars schroom overwinnen om het viaduct te passeren.  Niet alleen het donkere plafond, maar ook de zware kolommen van het viaduct zijn daar volgens de ontwerpers van IPV Delft voor verantwoordelijk.

In het lichtplan dat ze opstelden voor dit gebiedje rond de luchthaven voorzagen ze het plafond van een frisse kleur. Voor de vijf kolommen stelden ze dynamische lichtzuilen voor, die werden gerealiseerd door de firma Armada Janse uit Budel.

Opalen plaat verspreidt het licht

De bekleding van de betonnen kolommen bestaat uit aluminiumplaten waarin leds zijn gemonteerd. Daar overheen is een opalen plaat geplaatst die fungeert als diffuser. Zo ontstaat er een egaal vloeiend lichtbeeld waarmee verschillende lichtscenes zijn te maken, die voor een bijzondere ruimtelijke beleving moeten zorgen. De betonnen zuilen lijken weg te vallen door die ingreep, stellen de ontwerpers tevreden.

Boren in de kolommen is ten strengste verboden

Armada Janse realiseerde een onderhoudsvriendelijk ontwerp inclusief klemconstructie waarmee de lichtzuilen zichzelf vastzetten op de kolommen. Boren was namelijk niet toegestaan.  Aan de boven- en onderkant zijn de kolommen bovendien uitgerust met roestvaststalen beschermranden die de zuil  beschermen tegen gebruikersschade. Armada Janse maakt deel uit van de Andusgroep, een conglomeraat bedrijven waartoe onder andere HSM Steel Structures en Gouda Vuurvast behoren.

Reageer op dit artikel