De uitloop van de werkzaamheden heeft grote gevolgen voor het scheepvaartverkeer. Dat kan zeker tot middernacht geen gebruik maken van het kanaal. De brug zou eigenlijk zondagmorgen vroeg al overgevaren worden.

Het transport van de 3200 ton zware spoorbrug begon vrijdagmorgen. Toen legde de constructie die afgelopen maanden door BAM Infra en HSM Steel Constructions aan de oever van het kanaal is gebouwd, op platformwagens een traject van zo’n 800 meter af.  Zaterdag maakte de combinatie een grote draai, zodat de brug precies tussen twee bestaande bruggen werd gemanoeuvreerd die ter plaatse het Amsterdam-Rijnkanaal oversteken. Van de operatie is een fraai timelapsfilmpje gemaakt.

De nieuwe spoorbrug  is nodig voor de verdubbeling van het spoor tussen Woerden en Utrecht waar ProRail al langer aan werkt. Die operatie moet Utrecht CS voorbereiden op een groei naar 100 miljoen reizigers per jaar. De bedoeling is dat in april de eerste trein over de nieuwe brug rijdt.