nieuws

Sweco en Arcadis samen in project Sterke Lekdijk

infra 1475

Sweco en Arcadis samen in project Sterke Lekdijk
NL-09/10/09 Luchtfoto "Ruimte voor de Rivier": de Lek foto: Joop van Houdt Luchtfotografie/Rijkswaterstaat

Sweco en Arcadis hebben samen de raamovereenkomst Sterke Lekdijk van het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden verworven. De advies- en ingenieursorganisaties hebben een contract ondertekend voor twee jaar, met een waarde van minstens 2 miljoen euro.

Dat maakten Arcadis en Sweco donderdag bekend. Het programma Sterke Lekdijk bestaat uit zeven dijkversterkingen tussen Amerongen en Schoonhoven en kent een lengte van 55 kilometer. Het programma maakt deel uit van het Deltaplan Waterveiligheid. Het gebied tussen Amerongen, Amsterdam en Gouda moet de komende jaren beter beschermd worden tegen overstromingen vanuit de Nederrijn en Lek.

Verbeteringen binnenwaartse stabiliteit noodzakelijk

Als de noordelijke Lekdijk doorbreekt, kan een groot deel van de Randstad, tot Amsterdam aan toe, overstromen. Dat kan tot een schadepost van tientallen miljarden euro’s leiden met een potentieel gevaar voor meer dan een miljoen inwoners. Uit toetsingen van deze dijken blijkt verbeteringen op het vlak van binnenwaartse stabiliteit en piping (ondertunneling) noodzakelijk zijn.

Arcadis en Sweco ondersteunen projectteams

De deelprojecten van de Sterke Lekdijk worden op basis van ‘mini-competities’ verder verdeeld onder de drie raamcontractanten. Arcadis en Sweco ondersteunen de projectteams van de opdrachtgever met producten voor de verkennings- en planstudiefase. Daarnaast coördineert het duo onderzoeken en ondersteunen ze de opdrachtgever met kennisontwikkeling- en uitwisseling. In 2028 moet de Sterke Lekdijk voldoen aan de nieuwe normen voor waterveiligheid.

 

Reageer op dit artikel