nieuws

Strooiwagens Rijkswaterstaat rukken uit: op de achtergrond gemor over zoutcontracten  

infra 1655

Strooiwagens Rijkswaterstaat rukken uit: op de achtergrond gemor over zoutcontracten  

Rijkswaterstaat heeft in de nacht van maandag op dinsdag vooral in het oosten van het land en op enkele plaatsen in Utrecht, Brabant en Flevoland gestrooid tegen gladheid. Geen geluiden over te weinig strooiwagens of andere tekorten. Het gedoe over de zoutcontracten is een achterhoedegevecht geworden.

 

Op sommige plaatsen in het land was er hinder door dichte mist, waarbij in het midden van het land het zicht soms minder dan 100 meter was. De laagste temperatuur werd volgens Weeronline gemeten in Woensdrecht met -3,4 graden. Aan de grond vroor het op grote schaal 1 tot 6 graden. Het koudst werd het op 10 cm hoogte in Eindhoven met -5,9 graden.

De waarschuwing voor gladheid van Rijkswaterstaat geldt nog tot 10.00 uur dinsdagmorgen. Ook in de nacht van dinsdag op woensdag worden temperaturen onder het vriespunt verwacht en kan er plaatselijk dichte mist ontstaan. Dat wordt weer strooien dus.

Rechtszaken grotendeels verloren

Op de achtergrond morren nog altijd de mkb-ondernemers die worstelen met de prestatiecontracten van Rijkswaterstaat. Cobouw sprak onlangs met verschillende partijen en proefde grote frustratie en ongenoegen. “Het blijft knagen dat Rijkswaterstaat er alles aan doet om in vier provincies goedkopere aannemers koste wat het kost binnen wil halen. Het klopt van geen kanten”, mort een van de onderaannemers van het zoutcontract Groningen.

Vooral de wisselingen bij vier noordelijke en oostelijke provincies zorgden voor grote onrust.  De contracten worden zonder uitzondering gegund op de laagste prijs, dus aanvechten van zo’n helder criterium is bij voorbaat zo goed als kansloos. Toch gebeurde dat wel in Groningen. Ook in Friesland werd een rechtszaak gevoerd. Ook die werd gewonnen door Rijkswaterstaat. Een lopende zaak over de strooicontracten in Gelderland bij de commissie van Aanbestedingsexperts heeft geen opschortende werking.

Landelijk zijn 500 strooiwagens en 350 sneeuwploegen nodig. De winter is nog maar net begonnen, maar de eerste testcase heeft Rijkswaterstaat keurig doorstaan.

 

Reageer op dit artikel