nieuws

Rechter: ‘Dura Vermeer krijgt ten onrechte Prins Clausbrug gegund’

infra Premium 9560

Rechter: ‘Dura Vermeer krijgt ten onrechte Prins Clausbrug gegund’

De bouw van de Prins Clausbrug in Dordrecht had niet gegund mogen worden aan Dura Vermeer. Dat heeft de Rotterdamse rechtbank dinsdag in een kort geding bepaald.

De verliezende partij Züblin spande twee weken geleden het kort geding aan tegen de gemeente Dordrecht, omdat de gemeente zich volgens het bedrijf niet aan de aanbestedingsregels had gehouden. Daarmee was de bouw van de brug ten onrechte aan Dura Vermeer gegund, stelde het bedrijf.

Volgens de rechter heeft de gemeente inderdaad een fout gemaakt in de aanbestedingsprocedure. ‘De gemeente is tekort geschoten in de verplichting voldoende begrijpelijke en eenduidige aanbestedingsdocumenten op te stellen’, staat te lezen in de uitspraak. Het komt erop neer dat Dura Vermeer voor een van de drie verflagen op de brug een metaal-achtige verf wil gebruiken, die volgens de beschrijving van de eisen niet gebruikt mag worden. Daardoor had de gemeente de aanbesteding niet mogen gunnen aan het bouwbedrijf, oordeelde de rechter.

Nog niet duidelijk of er een nieuwe aanbesteding komt

De uitspraak van de rechter betekent niet dat er nu een nieuwe aanbesteding uitgeschreven moet worden. Dit was wel de eis van Züblin, maar deze eis heeft de rechter afgewezen. “Wat we nu precies met de aanbesteding gaan doen, weten we nog niet”, vertelt een woordvoerder van de gemeente. “Het kan zijn dat we een compleet nieuwe aanbesteding uitschrijven, maar het kan ook zijn dat we op basis van de huidige aanbesteding een nieuwe gunning doen. Dan kan dezelfde partij, dus Dura Vermeer, alsnog winnen. Het enige wat de rechter heeft geëist is dat we de huidige gunning terug trekken.” Wanneer de gemeente hier een besluit over neemt, is nog niet bekend.

Bouw valt duurder uit

De kans is in ieder geval groot dat de bouw van de Prins Clausbrug door de opgelopen vertraging duurder uitvalt dan begroot. Dinsdagavond liet een meerderheid van de gemeenteraad in Dordrecht weten te kunnen leven met hogere kosten, schrijft RTV Rijnmond.

Verliezende partij wordt niet vaak in gelijk gesteld

Dat een rechter de verliezende partij in zijn gelijk stelt bij een tendergeschil, komt overigens de laatste tijd niet vaak meer voor. De drempel om tendergeschillen bij de rechter uit te vechten wordt hoger en hoger. Meest recente voorbeeld is de Blankenburgtunnel.

Reageer op dit artikel